Larry Page z Googlu sám investuje do dvou startupů, které vyvíjí létající auta

Vědeckofantastická představa z dob minulého století – létající automobily, se sice stále nestaly skutečností, ale někteří v taková hybridní řešení stále věří. A jak zjistil web Bloomberg, mezi silně věřící patří i Larry Page, který potají investuje do dvou startupů zabývajících se vývojem létajících automobilů.

Hlavní informací ale je, že se nejedná o projekt spojený s Alphabetem nebo Googlem, jedná se o startupy, které jsou spojené pouze s Larry Pagem, který do nich investoval pouze vlastní peníze. V případě startupu Zee.Aero prý jde přibližně o sto milionů dolarů a u druhého s označením Kitty Hawk není celková částka známá.

Oba startupy mají stejný cíl – létající automobil a pracují nezávisle na sobě, pravděpodobně s odlišnými konstrukcemi a technologiemi. Podle informací má startup Zee.Aero se 150 zaměstnanci k dispozici už dva prototypy, ale vzhledem k tomu, že funguje už od roku 2010, není se čemu divit.

Klepněte pro větší obrázek
AeroMobil 3.0

Že je možné takový hybrid postavit, už ukázala třeba i slovenská společnost AeroMobil, která chystá na trh uvést AeroMobil 3.0 v roce 2018. Konstrukce používá vysouvací křídla.

Jak lze předpokládat, prototypy používají pouze elektrický pohon, přičemž v týmu obou startupů jsou experti z mnoha oblastí. Na projektu se dokonce podílí i tvůrci z projektu Aerovelo, který vyhrál cenu za stavbu vrtulníku poháněného pouze lidskou silou - byť pouze na minutu. Nechybí ani inženýři z projektu řízení auta bez řidiče. Systém automatického řízení je ve vzduchu ještě důležitější než na silnici, podle informací je ale rozhodně mnohem jednodušší.

Oproti tomu se ale nejdou i negativní ohlasy, které podobné hybridy odsuzují. V tomto směru se kdysi vyjádřil i šéf Applu – Tim Cook, který létající automobil přirovnal k hybridním tabletům s připojitelnou klávesnicí. Létající automobil tak z tohoto pohledu vlasstně není dobré letadlo ani dobrý automobil.

Diskuze (8) Další článek: Windows 10 má novou vývojářskou verzi, Edge už si rozumí s LastPass

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,