Google | Bluetooth | Google Home

Majitelé Google Home se těší na příchod Bluetooth. Jeho přítomnost lze ověřit BT skenerem

Jednou z nejpraktičtějších novinek nedávné konference Google I/O bylo oznámení chystané podpory Bluetooth na chytrých reproduktorech Google Home. Protože co naplat, propojení s hudebními službami je fajn, co kdybychom ale chtěli Home použít jako univerzální reproduktor z libovolné aplikace a zařízení s BT, které nepodporují Google Cast (vysílání na Chromecast)?

Home by si to zasloužil, přes svůj malý rozměr má totiž docela slušnou reprodukci (domácí kino to ale samozřejmě není).

Uplynulo pár týdnů, ale zatím žádná změna. Home stále není viditelný jako Bluetooth reproduktor a stejně tak aktivaci BT nenabízí ani stejnojmenná mobilní aplikace pro jeho konfiguraci. Že je však samotný reproduktor na BT připravený, prokáže pohled do některého z bezdrátových skenerů.

V mobilních katalozích je jich spousta, a když jimi prošmírujete své okolí, zobrazí všechna zařízení včetně těch, které běžně mobil neukáže. Skenery jdou totiž až na dřeň a zobrazí i ten hardware, který sice do okolí vysílá základní identifikaci sám o sobě, nenabízí ale žádný BT profil – třeba zvukový A2DP a další.

898388559 200498401
Google Home a jeho MAC adresa pro Wi-Fi a neznámé zařízení odhalené pomocí BLE Scanneru s téměř identickou MAC. Připojit se k němu nelze, protože zatím nenabízí žádný BT profil.

Skener tímto způsobem odhalí i Home, který jeho majitel identifikuje podle shody MAC adres – Home používá téměř stejnou MAC jako pro Wi-Fi.

V podstatě tedy stačí, aby BT Google povolil v rámci aktualizace firmwaru Home a ovládací aplikace, kde nejspíše přibude tlačítko pro zapnutí bezdrátového zvukového přenosu. Tím pádem vzroste potenciál využití reproduktoru, který pomalu začínají nabízet i velké české e-shopy (třeba CZC, Alza…) za částku okolo 5 000,-.

157239051
Velké české e-shopy začínají nabízet Google Home

Ačkoliv je použitelnost Homu v českých podmínkách omezená (neumí komunikovat v češtině, nepodporují jej zdejší služby aj.), jeho funkčnost si může každý rozšířit na míru, aniž by uměl programovat, protože jej lze napojit třeba na automatizační službu IFTTT.

To znamená, že po propojení asistenta Googlu s IFTTT si můžete vytvořit vlastní (anglické) hlášky, které IFTTT zpracuje a provede stanovený úkon. Příklad: Když Homu řeknu „OK Google, lights on,“ hlášku zpracuje IFTTT a rozsvítí mi v bytě velkou ambientní lampu.

944879905 7446041 841767076 453155794 727264866
Seznam akcí na IFTTT napojených na asistenta Googlu (Google Home) a tvorba nové akce.

Před pár dny jsme pak psali, že Home bude podporovat také IKEA ve svých vylepšených chytrých žárovkách. IKEA v tomto směru není jediná, její chytré LED žárovky jsou ale relativně laciné.

Diskuze (2) Další článek: Nvidia Max-Q: notebooky s GTX 1080 a tloušťkou pod 2 cm jsou realitou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,