Microsoft a Amazon chtěly v Česku postavit datová centra

Giganti Microsoft a Amazon chtěli v Česku postavit vlastní velká datová centra pro zákazníky v Evropě a dalších regionech. Krachlo to kvůli byrokracii a dalším vlivům.

Společnosti Microsoft a Amazon chtěly v České republice postavit vlastní velká datová centra, která by v Evropě a nejspíše i některých dalších regionech obsluhovala lokální zákazníky. Oba internetoví giganti podle informací Connect.cz rozjeli jednání se státní agenturou CzechInvest, z plánů ale nakonec sešlo. Překážkou byl například nedostatek pobídek ze strany státu a složitá byrokracie.

Microsoft by v tuzemském datovém centru býval mohl provozovat služby jako Office 365, Windows Azure, Dynamics či cloudové technologie Xboxu. Pro Amazon by zdejší lokalita zase představovala základnu pro služby spojené s obřím cloudem Amazon Web Services a na něj napojené produkty.

Česko je z geografického hlediska dobrou lokalitou pro mezinárodní datová centra a zároveň disponuje relativně kvalitními optickými linkami. Microsoftu a Amazonu nicméně kromě zmiňovaných pobídek vadila zejména složitá legislativa (například procesy spojené s výkupem půdy) a pomalá jednání.

Prostor „přijít a postavit“

CzechInvest proběhlá jednání nechce oficiálně nijak komentovat. „K jednání s našimi klienty bohužel nemůžeme zveřejnit jakékoliv informace,“ hlásí tiskové oddělení s tím, že jednání s několika investory probíhala. „Zájem o výstavbu datových center v České republice ze strany zahraničních investorů roste, což je podle nás správný směr, jak zvýšit investiční potenciál a konkurenceschopnost České republiky,“ doplňuje CzechInvest.

Klepněte pro větší obrázek
Jedno takové mohlo stát i u nás. Datové centrum Microsoftu v Irsku. Foto: Microsoft

Státní agentura proto v minulosti připravovala projekt, v rámci něhož by bylo možné okamžitě datové komplexy stavět. Vyjít měl zhruba na miliardu korun a šlo by o lokalitu vybavenou kvalitními přípoji k napájení a optickým linkám, kde by případný investor typu Microsoftu mohl okamžitě začít budovat. Plány ale padly zejména z politických důvodů. „Je to dlouhodobější a drahý projekt. Vláda nechtěla za miliardu postavit něco, z čeho by pak těžila garnitura, která přijde po ní,“ popisuje jeden ze zdrojů obeznámený ze situací.

Microsoft mezitím se svými evropskými datacentry expanduje jinde. Do toho poblíž irského Dublinu už investoval kolem 750 milionů dolarů a nedávno rovněž oznámil, že minimálně 250 milionů dolarů investuje také do nové stavby ve Finsku. To bude už třetí datové centrum Redmondu na starém kontinentě, vedle Irska a Finska má jedno ještě v Nizozemsku.

Microsoft ve svých komplexech provozuje už přes milion serverů a do datových budov investuje miliardy dolarů. Na Irsko se soustředí také Amazon, který stejně jako Microsoft kromě tamního chladného klima, jež se hodí pro chlazení, využívá také pobídek a úlev ze strany státu.

Česká republika je jinak pro datová centra relativně zaslíbená země a u různých provozovatelů hostují své servery nadnárodní společnosti, mimo jiné kvůli stabilitě a bezpečnosti. V současné době navíc podle informací Connect.cz chystají všichni operátoři nové velké projekty. Jako zákazníka chtějí získat zejména stát, který pracuje s čím dál větším množstvím dat. Chystá se například do jedné sekce chystaného centra od společnosti TTC.

„Datová centra u nás určitě vznikat budou, doba je dobrá,“ popisuje pro Connect.cz Milivoj Uzelac, předseda představenstva společnosti Altron, která se zabývá výstavbou těchto center a je hlavním partnerem pro stavbu datacentra Seznamu. „My teď máme aktivních 5 projektů, kromě státu vidíme i zájem ze strany univerzit,“ doplňuje. „Bude vznikat hodně projektů o rozloze zhruba 200 metrů čtverečních, tedy dejme tomu 100 serverových racků.“

Globální cloudy nicméně Česko jako datovou základnu příliš nevyužívají a raději míří do jiných zemí. Pokud zde firmy chtějí mít fyzickou přítomnost, často volí řešení skrze své partnery. Příkladem je třeba VMware.

Diskuze (39) Další článek: Google prý vyvíjí chytré termostaty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,