Microsoft spolupracuje na chytrém termostatu Glas s Windows 10

  • Microsoft rozšiřuje vlastní IoT platformu
  • Na trh se chystá i luxusní chytrý termostat Glas
  • Cortana bude všude, třeba i v toustovači

Microsoft ve spolupráci se společností Johnson Controls uvede na trh chytrý termostat Glas, který bude postaven na úsporné platformě Windows 10 IoT Core, která je určená právě pro různá zařízení z oblasti internetu věcí.

Mezi nejznámější moderní chytré termostaty patří model od společnost Nest, kterou už vlastní Google. Nedávno Nest oznámil i nový model E, který má ještě čistší bílý design, jež má za cíl více „splynout“ se zdí. Microsoft chce jít ale ještě dále a nabídnout nejen unikátní design, ale i ovládání.

Glas s dotykem i Cortanou

Chystaný chytrý termostat Glas se podobně jako zmíněný Nest snaží zaujmout nejen zcela novým designem, ale také způsobem ovládání. Zatímco Nest přinesl kruhový systém, Glas je vybaven poloprůhledným displejem, který je zároveň dotykový. Konstrukce zahrnuje spodní pevný blok, ve kterém je umístěná i veškerá elektronika.

Klepněte pro větší obrázek

Pomocí grafického rozhraní je možné snadno a rychle upravovat teploty a další nastavení, stejně tak kontrolovat spotřebu. Díky použitému operačnímu systému Winodws 10 IoT Core, který je oproti klasickým Windows 10 minimalizován na naprostý základ, aby měl co nejnižší zátěž na hardwarový výkon, je možné propojit termostat i s dalšími službami.

Na displeji si tak můžete nechat zobrazovat třeba kalendář, kvalitu vzduchu ze senzorů a podobně. Možnosti jsou zkrátka omezené jen na podporu různých aplikací a API. Glas obsahuje integrované senzory i pro detekci toho, zda je někdo v místnosti a podle toho je aktivní či nikoli a dále vyhodnocuje, jak má nastavit dané teploty a další parametry.

S internetovým napojením na Azure cloud je k dispozici i chytrá asistentka Cortana, takže půjde využívat i hlasové ovládání se vším, co k tomu patří – včetně dotazů a příkazů.

Konkrétní hardwarové specifikace, včetně data a ceny uvedení sice Microsoft neoznámil, ale lze předpokládat, že se tohoto zajímavého produktu dočkáme do konce tohoto roku.

Microsoft chce Cortanu všude

Pro Microsoft je chytrá asistentka Cortana a IoT důležitým segmentem, kde musí uspět, protože v mobilním segmentu kompletně prohrál na úkor iOS a Androidu. A internet věcí je nová vlna, která přinese nový obří trh.

S Cortanou se tak setkáme u budoucích zařízeních jakou jsou ledničky, pračky, termostaty, ledničky, toustovače, chytré reproduktory a podobně, všechno navíc od spousty různých výrobců. Microsoft tak bude pokračovat ve stejném byznys modelu jako v případě Windows, kdy bude Cortanu dodávat výrobcům, kteří tak dostanou funkční chytrý systém, včetně operačního systému.

Mnoho výrobců se sice v IoT snaží vystačit s vlastními systémy, to ale bude dlouhodobě neudržitelné, obzvláště s rostoucí nutnosti být kompatibilní s obrovským množstvím API a aplikací. Jedním z velkých hráčů v této oblasti je Samsung, který si staví nejen vlastní operační systém, ale dokonce i vlastního chytrého asistenta – Bixby, který je už součástí například i nových mobilních telefonů řady Galaxy.

Diskuze (29) Další článek: Takto vypadá výroční ThinkPad: Lenovo se inspirovalo ThinkPady z dob IBM

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,