„Mužská rýmička“: Mýtus, nebo tvrdá realita?

Kyle Sue, profesor medicíny na Memorial University, se domnívá, že tzv. mužská rýmička či chřipečka je skutečnou nemocí. A ze všeho nejlépe ji prý léčí válení se po pohovce a sledování televize. Ačkoli svůj průzkum odlišného vnímání chřipkového onemocnění muži a ženami pojal odlehčeně, vplývají z něj zajímavá zjištění.

Sue se zaměřil na studie prováděné na myších, které jsou podle jeho názoru „dobrými modely pro lidskou fyziologii“. Některé z těchto studií naznačují, že samice myší mají silnější imunitní systém než jejich mužské protějšky a že na imunitu mají nezanedbatelný vliv i pohlavní hormony.

Něco podobného bylo zjištěno také u lidí. Například z výsledků výzkumu, jenž v roce 2013 realizovala Stanford University, plyne, že protilátky ženy mají tendenci reagovat na injekce s chřipkovými viry rychleji než protilátky mužů. Nejslabší odezva byla zaznamenána u mužů s vyššími hladinami testosteronu, z čehož lze usuzovat, že jmenovaný hormon imunitní systém oslabuje (zatímco estrogen ho naopak posiluje).

Za zmínku stojí i jistá práce publikovaná v American Journal of Epidemiology, jejíž autoři odhalili, že v letech 1997 až 2007 na chřipku zemřelo více mužů než žen (napříč různými věkovými skupinami).

Je tedy dost možné, že mnozí pánové příznaky chřipky nijak nezveličují – prostě mají na respirační viry slabší imunitní reakci. Kyle proto věří, že současné společenské vnímání „mužské rýmečky“ coby záměrného přehánění je značně nespravedlivé.

„Možná nastal čas zřídit pro muže prostory vybavené obrovskými televizory a polohovacími křesly, v nichž by se z oslabujících účinků chřipky mohli zotavovat v bezpečí a pohodlí,“ zažertoval.

Zdroj: Business Insider

Diskuze (4) Další článek: Antiviry Kaspersky Lab mají na amerických úřadech definitivní utrum. Trump podepsal zákaz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,