Mužské antikoncepční pilulky by mohly být v prodeji překvapivě brzo

Na mužské antikoncepci nové generace usilovně pracuje několik výzkumných týmů z celého světa. Jeden z nich nyní oznámil, že disponuje řešením, které je účinné a současně nemá žádné dlouhodobé vedlejší účinky.

Dotyčná práce navazuje na experiment, jehož výsledky byly publikovány už v roce 2013. Odborníci z australské Monash University tehdy zjistili, že pokud u samců myší provedou genetickou deleci α1A-adrenoceptorů a P2X1-purinoceptorů, výsledkem bude 100% neplodnost. Tato modifikace navíc nijak neovlivnila sexuální výkonnost. Následně se začalo zjišťovat, zda by se podobný postup dal uplatnit i v případě lidí.

„Jsme blízko vyvinutí pohodlné, bezpečné a účinné nehormonální perorální mužské antikoncepce, která může být snadno zrušena. Snažíme se toho dosáhnout pomocí kombinace dvou léků, které nenarušují vývoj ani zrání spermií, ale místo toho blokují jejich transport,“ uvedl hlavní badatel Sab Ventura.

Zmíněný přístup by mohl být upřednostněn před jinými aktuálně testovanými možnostmi – například hormonální injekcí s 96% účinností nebo tzv. Vasalgelem. Výzkum v této oblasti komplikuje především skutečnost, že některé typy hormonální antikoncepce prostě nefungují u všech mužů, nebo mají značně nepříznivé vedlejší účinky. Mnoha pánům se navíc ani trochu nelíbí myšlenka injekčního podávání.

"Předchozí strategie se zaměřovaly na hormonální cíle nebo mechanismy produkující dysfunkční spermie neschopné oplození, ale často narušovaly mužskou sexuální aktivitu a měly dlouhodobé nezvratné dopady na plodnost," uvedl Ventura. „Tento nehormonálním přístup spermie neovlivňuje, takže je pravděpodobné, že antikoncepce bude po vysazení medikace snadno reverzibilní.“

Tabletka blokující α1A-adrenoceptor již existuje (používá se k léčbě benigní hyperplázie prostaty). Zbývá tedy ještě vyrobit přípravek pro blokaci P2X1-purinoceptoru. Pokud klinické testy dopadnou dobře, inkriminovaný preparát by se mohl objevit na trhu už za 5-10 let.

Diskuze (28) Další článek: Skvělá ukázka hry pro rozšířenou realitu: Street Fightera si můžete zahrát na stole i na ulici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,