Facebook | Bezpečnost

Na Facebooku se šíří nová vlna podvodů. Útočníci chtějí telefonní číslo a potvrzení platby

Na novou vlnu podvodů šířících se na Facebooku upozorňuje CSIRT. Podvodníci se vydávají za jednoho z přátel a snaží se vylákat telefonní číslo pro potvrzení platby prostřednictvím mobilní platební brány.

Průběh útoku je vždy stejný: podvodníci nejdřív zkopírují uživatelský profil jednoho z přátel vyhlédnuté oběti. Stáhnou veřejné fotografie, profilovou fotografii, překopírují dostupné informace a další drobnosti, které oběť mohou přesvědčit, že se jedná o známou osobu.

Pokud si ji přidá do přátel, následuje zpráva v Messengeru, která prosí o zaslání telefonního čísla. V následné zprávě potom oběť najde žádost o přeposlání potvrzovacího kódu, který dorazil do SMSky.

Jak bezpečně platit kartou na internetu? Vyzkoušejte virtuální či jednorázové

Útočníci jej využijí pro platbu prostřednictvím některé z mobilních platebních bran. Částka, která se podle CSIRT pohybuje kolem 1 300-1 400 korun, je tedy započítána do vyúčtování od operátora.

V každém případě podobné zprávy na Facebooku ignorujte. Pokud vás některý z přátel požádá o něco podobného, vždy si ověřte jeho totožnost prostřednictvím jiných kanálů – telefonátem, e-mailem, jiným komunikátorem.

Jak snadné je přijít o soukromí a účet na WhatsApp:

Diskuze (6) Další článek: Potvrzeno: Za peníze si lze koupit i štěstí!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,