Apple | Malware | Odposlech

Na jablečné počítače roky útočil šmírácký virus. Nikdo si toho nevšiml

Bezpečnostní expert Patrick Wardle „potěšil“ všechny fanoušky přelepených webkamer na laptopech, potvrdil totiž tak trochu jejich obavy. Expert objevil jednu z variant šmíráckého malwaru cílícího na jablečné počítače, který pořizoval skrze webkameru snímky, zaznamenával dění na klávesnici a další údaje o počítači a to vše posílal na server záškodníka.

Na tom by nebylo v dnešní době nic až tak zvláštního, takových malwarů totiž existuje celá řada a podobný útok lze poměrně snadno v pár krocích vytvořit třeba pomocí linuxové distribuce Kali a jejích nástrojů.

Specialitou tohoto případu je nicméně skutečnost, že program, který Wardle objevil, se nejspíše šířil na laptopech od Applu celé roky, aniž by si jej kdokoliv všiml. Podle odhadů tak mohl neznámý útočník odposlouchávat své oběti nejméně pět let.

Wardle virus analyzoval a zjistil, že se pokouší komunikovat s nejrůznějšími internetovými doménami, které ale byly volné k registraci. Wardle si tedy jednu koupil, načež se na ní začaly hlásit stovky jablečných strojů.

Šmírácký virus má v každém případě mnoho společného s podobným programem, který byl odhalen zkraje roku a na který už Apple vydal záplatu.

Malware se může šířit všelijak. Třeba i v zavirovaných titulcích stažených z webu:

Diskuze (25) Další článek: Infografika: Ženy netuší, jak rychlý mají internet a pánové vysedávají na erotických webech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,