NASA má plán, jak nás ochránit před erupcí yellowstonského supervulkánu

Odborníci z NASA představili velice ambiciózní plán, jak čelit hrozbě v podobě erupce Yellowstone Caldera, tedy jednoho z cca 20 supervulkánů, jejichž výbuch by mohl mít katastrofální následky. Uvolnilo by se při něm totiž tolik magmatu, že následný oblak popela by Zemi na dlouhou dobu „odříznul“ od slunečního světla – jinak řečeno, způsobil by tzv. nukleární zimu.

Jedinou pozitivní zprávu představuje skutečnost, že takovéto megaerupce jsou velmi vzácné – podle dostupných informací k nim dochází zhruba každých 100 000 až 1 000 000 let. I tak ovšem někteří vědci tvrdí, že supervulkány představují větší riziko než asteroidy či komety.

Z výsledků dosavadního výzkumu plyne, že nejlogičtějším způsobem, jak výbuchu předejít, je ochladit obří magmatické komory uvnitř supervulkánů. Konkrétně v Yellowstone 60-70 % tepla uniká prostřednictvím světoznámých horkých pramenů, ale zbytek stále zůstává uvězněn uvnitř.

Takže jak na to? NASA navruje udělat zhruba 10 kilometrů hluboký vrt a pumpovat dovnitř studenou vodu, která by absorbovala teplo a následně byla opět vyčerpána. Podle dostupných odhadů by při návratu na povrch její teplota činila zhruba 350 stupňů Celsia, čehož by samozřejmě šlo využít. Například k vytvoření geotermální elektrárny.

„Ta by vyráběla elektrickou energii za extrémně konkurenční ceny kolem 0,10 USD/kWh,“ uvedl Brian Wilcox z Jet Propulsion Laboratory v rozhovoru pro BBC. „Získáte elektrickou energii, která může napájet okolní oblast po dobu desítek tisíc let. A dlouhodobým benefitem je, že zabráníte budoucí erupci supervulkánu, která by zničila lidstvo.“

Má to ale hned několik háčků. Za prvé, odhadované náklady na realizaci takového projektu činí přibližně 3,46 miliard USD. A za druhé, vrtat otvor do horní části magmatické komory je značně riskantní.

Zdroj: BBC

Diskuze (21) Další článek: DJI: Kdo nestáhne nový firmware, jeho kvadrokoptéra Spark od září prostě nevzlétne a basta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,