Nechte své jméno ožehnout Sluncem! NASA vám to umožní zdarma

  • Na stránkách NASA se můžete snadno a zdarma zaregistrovat
  • Vaše jméno bude nahráno na čip, který bude na palubě sondy Parker Solar Probe
  • Sonda mine Slunce ve vzdálenosti 6 milionů kilometrů

Někdy mezi 31. červencem a 19. srpnem by měla z Mysu Canaveral odstartovat sonda Parker Solar Probe. Jejím úkolem bude blízký průzkum Slunce. Nejblíže se sonda dostane ke Slunci na rekordně krátkou vzdálenost 6 milionů kilometrů.

NASA umístí vaše jméno na palubu

Do 27. dubna se můžete na stránkách sondy jednoduchým způsobem zaregistrovat. NASA poté nahraje vaše jméno na palubu sondy.

Po registraci vám dorazí e-mail s odkazem, na který je potřeba kliknout. Na potvrzovací stránce si pak můžete nechat vygenerovat certifikát. Odkaz na něj vám dorazí také v dalším e-mailu.

Pekelná mise

Ke Slunci vynese sondu Parker Solar Probe jedna z nejsilnějších raket současnosti – Delta IV Heavy.

K prvnímu průletu okolo Slunce dojde už na začátku listopadu ve vzdálenosti 25 milionů kilometrů. Sonda se poté bude ke Slunci postupně přibližovat, v čemž ji pomohou také průlety okolo Venuše.

Do roku 2024 učiní Parker Solar Probe celkem 24 oběhů Slunce. Před Vánocemi roku 2024 ji čeká začátek „horké fáze“, kdy mine Slunce ve vzdálenosti pouhých 6 milionů kilometrů. V tu chvíli se bude sonda pohybovat rychlostí asi 688 000 km/h! Další těsné průlety nastanou v březnu a v červnu roku 2025.

Před vysokými teplotami až 1400 stupňů ochrání sondu více než 11 cm tlustý štít z uhlíkových kompozitů.

Sonda se zaměří například na výzkum slunečního větru, což je proud nabitých částic, který Slunce neustále vyzařuje. Sluneční vítr způsobuje v zemské atmosféře polární záře.

Kromě toho se podívá na zoubek záhadné sluneční koróně, kterou můžeme pozorovat jen speciálními přístroji (koronografy) nebo při zatmění Slunce.

Zatímco viditelná část sluneční atmosféry (fotosféra) má teplotu asi 6000 stupňů, vzdálenější koróna až 1,5 milionů stupňů Celsia. Parker Solar Probe nám může pomoci lépe pochopit procesy, které korónu ohřívají.

Sonda je jako první v historii pojmenována po žijícím člověku. Eugen Parker v roce 1958 publikoval odborný článek, ve kterém poprvé pro tok nabitých částic ze Slunce použil termín sluneční vítr.

Není jediná, která nese jména lidí

NASA prakticky u každé mise dává příležitost lidem z celého světa nahrát své jméno na palubu sondy. Vloni jsme psali o podobné kampani pro marsovskou misi InSight. Celkem se registrovalo 2 429 807 lidí z celého světa. Čechů je na palubě 41 377, což nás řadí na 13. místo.

Sonda InSight odstartuje k Marsu 5. května. Jejím úkolem je výzkum marsovského nitra.

Diskuze (13) Další článek: Google Mapy připravily překvapení. Vaši cestu provede Super Mario

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,