Procesory | Intel | Mobility

Nové modely úsporných čipů Intel jsou venku. Tohle budeme mít v noteboocích

  • Intel uvedl první várku procesorů Core 8. Generace – Kaby Lake Refresh
  • Nejdříve budou na trhu úsporné mobilní čipy určené pro notebooky, tablety a hybridy
  • Výkon se mezigeneračně zvyšuje až o 40 %

Tento rok Intel nečekaně brzy uvádí nové řady procesorů řady Core, v pořadí jde již o 8. Generace, která následuje po Kaby Lake. Situace je ale trochu komplikovanější, protože bude jednotlivé řady uvádět samostatně a navíc se budou lišit jak výrobní technologií, tak i architekturou. Jako první čipy Intel představuje čtveřici mobilních úsporných modelů řady U, které jsou určené pro tenké notebooky, tablety a hybridní řešení 2v1 a podobně.

V tomto případě označuje Intel architekturu jako Kaby Lake Refresh a jak název napovídá, jde o upravenou předchozí architekturu 7. generace – Kaby Lake. Intel ale slibuje zvýšení výkonu až o 40 %, což zní parádně, takže se podíváme na to, kde se tolik výkonu objevilo.

Vytuněná čtyřjádra

Pokud se řekne TDP 15 W, asi si představíte pomalejší procesory, které mají dvě jádra a tím pádem docela omezené možnosti použití Typicky se tyto procesory objevují u tenkých notebooků, tabletech 2v1 a podobných nenáročných zařízení, kde není prostor k umístěných vícejádrových procesorů s vyšším TDP.

U nových úsporných procesorů Kaby Lake Refresh se ale Intelu podařilo dostat do čipu místo dvou jader rovnou čtyři jádra při zachování nízkého TDP 15 W. Podařilo se to několika způsoby – optimalizace struktury čipu (výroba je stejná 14nm+ jako u Kaby Lake), vylepšená architektura a také snížené základní frekvence při používání všech jader najednou.

Výhodou je, že byly zachovány Turbo frekvence, respektive jsou ještě vyšší, než u předchozí generace při srovnání stejných modelů. Díky kombinaci všeho se podařilo zvýšit výpočetní výkon až o 40 %, což není rozhodně vymyšlené číslo.

Oficiální videopředstavení od Intelu:

Intel představil zatím čtyři modely – Core i5-8250U (1,6/3,4 GHz), Core i5-8350U (1,7/3,6 GHz), Core i7-8550U (1,8/4 GHz) a nejvyšší Core i7-8650U (1,9/4,2 GHz). Všechny procesory podporují HyperThreading (celkem 8 vláken), přičemž Core i5 mají 6 MB L3 cache a Core i7 pak 8 MB L3 cache.

V oblasti operačních pamětí lze procesory kombinovat pouze s DDR4 s frekvencí až 2 400 MHz nebo LPDDR3 až s 2 133 MHz. Podpora LPDDR4 bohužel chybí.

Grafika připravená pro 4K

Integrovaný grafických čip Intel UHD 620 se herním výkonem neliší od předchozí Intel 620, ale Intel zapracoval optimalizace v oblasti multimédií. Čip pochopitelně zvládne hardwarovou akceleraci obsahu v rozlišení 4K Ultra HD s HDR i pro H.265 (HEVC) v 60 snímcích za sekundu.

Novinkou je především nativní podpora v rámci výstupu HDMI 2.0 a HDCP 2.2. Jak už bylo zmíněno, konfigurace jader zůstává stejná (GT2), takže výkon je stejný jako u procesorů Kaby Lake – až 440 GFLOPS v SP a 110 GFLOPS v DP. Maximální frekvence grafických čipů je u modelů Core i5 1,1 GHz a u Core i7 pak 1,15 GHz.

Čipy si poradí i s akcelerací nadcházející levné virtuální reality v rámci platformy od Microsoftu – Windows Mixed Reality, pro kterou chystá vlastní hardware různí výrobci počítačového příslušenství jako je Acer a další.

Deset hodin výdrže s vyšším výkonem

Intel s novou generací úsporných mobilních čipů ukázal, že když se opravdu snaží, dokáže i ze starší architektury vymáčknout, co se dá a postavit čip, který nabízí skokové zvýšení výkonu při zachování stejné spotřeby.

S tím souvisí i to, že Intel u těchto procesorů opět slibuje klasickou „průměrnou“ výdrž v oblasti deseti hodin na jedno nabití, což je dnes už takový standard mezi tenkými notebooky a tablety.

Podle informací Intelu se chystá na trh více než 145 různých druhů zařízení s těmito úspornými čipy 8. generace, přičemž 80 z nich už bude k dispozici před koncem roku. Prvních zařízení s novými čipy se ale dočkáme už v září.

Diskuze (6) Další článek: Seznamte se s první 3D tiskárnou, která funguje i ve vesmírném vakuu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,