Odchází jeden z posledních z titánů. Ellison končí v Oraclu

Zakladatel a dlouholetý šéf Oraclu Larry Ellison nečekaně oznámil, že na své pozici končí. Jeho roli převezme bývalý šéf HP Mark Hurd. Končí tak jeden z posledních IT titánů své doby.

Jeden z posledních IT titánů své generace končí aktivní roli v byznysu. Dlouholetý kamarád Steva Jobse Larry Ellison oznámil svůj odchod z křesla výkonného ředitele společnosti Oracle, která z něj během několika desetiletí udělala miliardáře a jednoho z nejbohatších lidí planety.

Přímé indicie k tomu, že by měl Ellison odejít, neexistovaly. Je ale fakt, že odchází v době, kdy Oracle ze všech stran čelí významný atakům ze strany mladých, pružnějších a progresivnějších firem, čemuž už nějakou dobu odpovídají také finanční výsledky. Ellison kvůli nim dokonce přišel o část svého platu (nejlépe placeným ředitelem na světě nicméně zůstal).

Larryho Ellisona se mi podařilo na vlastní oči spatřit několikrát. A podle programu, který jsem obdržel, ho uvidím ještě alespoň jednou – za pár dní tradičně v San Francisku zahájí konferenci OpenWorld, kam opět dorazí kolem 60 tisíc lidí.

Svéráz se silnou značkou

Na Ellisonova vystoupení se vždy velice těším. Znalci jistě vědí, že si nebere servítky a občas říká věci hodně nahlas. Během svého vystoupení urazí IBM, HP, EMC a další konkurenci a nesčetněkrát světu sdělí, že Oracle je prostě nejlepší, nejvýkonnější a nikdo na něj nemá.

Klepněte pro větší obrázek
Sebevědomý svéráz končí.

Tahle rétorika prostupuje Oraclem v mnoha směrech. Legendární jsou například reklamy všeho druhu, kdy Oracle do inzerce v novinách či na billboardu napíše „jsme sedmkrát rychlejší než HP“. Také české vedení Oraclu chtělo tyto kampaně dostat na zdejší trh, bohužel na to ale nevyšly rozpočty.

Ellison je svéráz v mnoha ohledech a během neformálních večírků v San Francisku v rámci OpenWorldu o něm od jeho přímých podřízených kolují zábavné historky. Jedna taková legenda praví, že si Ellison vždy před svým vystoupením pozve právníky a PR a sdělí: „Tohle zítra řeknu, kolik nás to bude stát?“

Pamatuji si také na loňský OpenWorld, kdy měl Ellison přijít na svojí druhou přednášku. Tolik se ale zabral do závodů plachetnic Americas Cup, který Oracle sponzoruje a kde má vlastní tým, že prostě nepřišel, i když na něho čekal sál plný lidí. Legendární jsou také historky, kdy na něj v přístavu čekala delegace českých významných zákazníků v čele s tehdejším baronem Sazky Alešem Hušákem.

Ellison při své rétorice samozřejmě někdy poměrně přestřelí, což vede k tomu, že se už párkrát ve svých technologických prognózách zmýlil. Jednou zatracoval cloud, pak na něm začal stavět další růstovou strategii. A tak podobně. Obecně lze ale říci, že Ellison byl skvělý technolog a zároveň výborný obchodník.

Mark Hurd a jeho štace po HP

Bez Ellisona už každopádně Oracle nebude takový, i když se zřejmě svého vlivu úplně nevzdá. Z velkých IT obrů své doby tak ve hře zůstává v podstatě pouze Michael Dell. Jobs je pryč, Ballmer s Gatesem už se aktivní role v Microsoftu vzdali, a odchází i další. Dell se ale evidentně do důchodu nechystá. Firmu stáhl zpět z burzy a má s ní velké záměry, o čemž shodou okolností píšu v dnešním textu.

Klepněte pro větší obrázek
Tak snad to Mark Hurd s Oraclem nedopracuje podobně, jako s HP.

Na místo Larryho Ellisona nyní nastupuje jeho dosavadní pravá ruka Mark Hurd. Ten zastával roli prezidenta Oraclu, ještě zajímavější je ale jeho předešlá historie. Mark Hurd před svým příchodem k Ellisonovi působil jako výkonný ředitel HP a byl jedním ze tří strůjců současného nedobrého stavu celého podniku. Dílo zkázy sice dokonal Léo Apotheker, který byl opravdu tragický, ale už Hurd začal se škrcením.

Hurd byl i tak v HP poměrně oblíbeným šéfem, respektive za jeho vlády bylo jasné, jak se věci mají a lidé věděli, co očekávat. Pro korporátní život pohodlný stav. V Oraclu se Hurd prezentoval jako workoholik a ambiciózní muž, role šéfa mu tak připadla logicky. Spolu s ním ale firmu povede ještě finanční ředitelka Safra Catz.

Jak s Hurdem, tak s Catz jsem měl možnost se několikrát osobně potkat. Není pochyb o tom, že jsou oba dva velké osobnosti s obrovským rozhledem, sebevědomím a přehledem na IT trhu, zároveň ale lze velice pochybovat o tom, kam Oracle dostanou. Mark Hurd měl například za úkol rozhýbat hardwarovou divizi získanou odkupem Sun Microsystems, doposud se to ale zásadně nepodařilo. Novodobý hardware Oraclu je povedený (řada Exa), prodeje ale nerostou tolik, aby zalepily propad hardwaru starého.

Je tu mnoho důvodů, proč Oracle stále bude obrovsky silný, je ovšem otázkou, zda by raději nepotřeboval nějaké svěžejší lídry. Banky, letiště, burzy a další obří podniky zřejmě stále budou na Oraclu z velké míry stavět, mnoho dalších oblastí už ale patří mladým.

Na letošní OpenWorld se každopádně hodně těším. Vypadá to, že tam půjde posbírat zajímavý materiál.

Diskuze (5) Další článek: Byznysový zápisník: Chaps poslal exekuci na svého konkurenta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,