Platformu Azure bude možné nainstalovat na vlastní servery, ale pouze od vybraných výrobců

Platforma Microsoft Azure (původně Windows Azure) byla představená v roce 2008 a dostupná od roku 2010, kdy se postupně rozrůstaly možnosti a funkce. Jedná se o cloudovou platfomu, která běžela výhradně na serverech a v datacentrech Microsoftu, stejně jako Amazon AWS a řada dalších. To se ale tento rok změní.

Od září bude možné provozovat platformu Azure interně na vlastních serverech třeba ve firmě nebo jiných organizacích, kde je vyžadována větší bezpečnost či zákony a procesy neumožňují práci s klasickým cloudem.

Stejně jako u cloudového Azure, ani u on-premise řešení se neplatí žádné licenční poplatky předem, ale běžná platba za dobu použití. V případě virtuální procesorů je to tak za hodinovou sazbu a u disků pak dle využité kapacity měsíčně.

Azure Stack ale nebude možné nainstalovat na jakékoli servery, Microsoft tak zatím představil tři systémy od tří výrobců, mezi kterými lze vybírat. Jedná se o Dell EMC, HPE a Lenovo, přičemž uvádí i minimální konfiguraci například v podobě 96 GB operační paměti v rámci čtyř serverů. Ceny za toto řešení ale nebudou pro každého, budou totiž kvůli hardwaru začínat v oblasti statisíců dolarů.

Diskuze (7) Další článek: Pentium G4560 je až příliš výhodné. Intel chce omezit jeho výrobu a uměle tak vyšponovat ceny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,