Matematika

Povinná maturita z matematiky bude i na většině odborných škol

Vláda dnes schválila povinné maturity z matematiky pro většinu odborných škol. Připojí se tak ke gymnáziím. Výjimkou bez matematiky u maturitních zkoušek zůstanou jen zdravotnické, sociální a umělecké obory. Tohle téma na Živě.cz přímo nepatří, ale budí všeobecný rozruch a s počítači přece jen trochu souvisí.

Povinná maturita pro studenty středních odborných škol bude platit od školního roku 2021/2022, studenti gymnázií a lyceí se dočkají už o rok dříve.

Názory z Twitteru:

Návrh sněmovnou prošel o jediný hlas a podobně rozdělena je i společnost. Matematika bývá u maturit nejproblematičtějším předmětem a propadá na ni nejvíce studentů. Odpůrci argumentují tím, že středoškolská matematika není v mnoha pracovních oborech potřeba.

Jenže z druhé strany zaznívá, že je matematika nezastupitelným předmětem, který rozvíjí logické myšlení a analytické uvažování. Problémy studentů se zvládnutím matematiky často pramení z toho, že k předmětu přistupují podobně jako k většině ostatních - snaží se vše prostě jen zapamatovat, nikoli odvozovat.

Komentář:

Matematika je výchozím vzdělávacím bodem pro mnohé profese. Sice mnozí nepotřebují vědět, kdo je Pythagoras, nebo jak z integrovat xn dx, ale schopnost rychle odvodit na základě daných skutečností potřebný výsledek, to se hodí denně i v osobním životě. I tolik proklamovaná finanční gramotnost stojí na matematice.

Matematika je skvělým nástrojem k osvojení logických postupů, je tedy nezbytným vstupním bodem pro všechny, kteří by v budoucnu chtěli programovat nebo třeba jen pracovat s Excelem. A víme, jak akutní nedostatek takových lidí je. Bylo by také skvělé přivést k vývojářským profesím více žen, což by opět mohla zapříčinit větší popularita matematiky jako takové.

Jenže vyřeší aktuální pohled na matematiku povinná maturita? Nebude výsledek naopak spíše kontraproduktivní a nestane se předmět o to víc nenáviděným? Možná ano, na druhou stranu se tak přiměje více studentů k tomu, aby se matematice věnovali. A když alespoň část z nich namísto memorování a psaní taháků začne nad vzorečky logicky uvažovat, tak třeba zjistí, že to není zas taková hrůza.

Diskuze (26) Další článek: Soudy rozhodovaly o vydání Dotcoma do USA. Ani po pěti letech není jasno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,