Prodeje dronů rychle stoupají, do roku 2021 budou čtyřikrát vyšší

Popularita dronů v soukromé sféře pro osobní nebo komerční použití se stále zvětšuje a jak ukazuje nová analýza od webu Business Insider, dočkáme se v následujících letech ještě mnohonásobně většího rozmachu.

Drony už vyrábí nejen různé startupy, jak tomu bylo v počátku, ale vrhají se do nich i větší společnosti, což znamená i větší konkurenci a cenovou válku. Samotný trh s drony je ale obrovský – segmentů je totiž spousta. Drony lze dělit dle velikostí, schopností, výbavy, rychlosti, nosnosti a dalších vlastností.

Klepněte pro větší obrázek
Prodeje podnikových dronů včetně odhadů pro následující roky (Zdroj: BI)

Některé drony jsou tak cílené pro zábavu, jiné pro jednoduché snímání například zemědělské půdy a objektů, jiné zase pro natáčení pomocí profesionálních kamer. Právě podnikový segment by měl dle odhadů velmi rychle překonat osobní sféru jak z pohledu obratu, tak i počtu prodaných dronů.

Souboj dronů ale bude i v rámci pokročilých technologií a softwaru, který zajišťuje například automatický let bez zásahu člověka, přičemž třeba takové vyhnutí se překážce by měl být úplný základ. Efektivní rozpoznávání obrazu vyžaduje senzory a také výpočetní výkon, což je dobrá zpráva pro tvůrce výkonných mobilních platforem.

Do této oblasti se tak pustila nejen Nvidia, ale třeba také Intel, který dokonce koupil výrobce dronů Ascending Technologies a investoval do výrobce Yuneec. Lze tak čekat zrození nových hardwarových i softwarových platforem, podobně jako u automobilů bez řidiče.

Podle odhadů by se měl trh s drony dostat na 12 miliard dolarů do roku 2021. Největší otazníky jsou hlavně z pohledu legislativy a použití například pro doručování balíků, což testuje Amazon a další. Už dnes začínají být podmínky pro použití dronů stále přísnější, ale s novými bezpečnostními technologiemi, které zahrnují spoustu automatických funkcí, se jistě dočkáme ještě mnoha změn.

Diskuze (3) Další článek: Tip: znáte všechny příkazy pro Siri? Je jich skoro pět set a najdete je na speciálním webu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,