Red Hat opět nakupoval a znovu směřuje k překonání miliardových příjmů

Red Hat je první společností na světě, která čistě na otevřeném softwaru dokáže generovat roční příjmy převyšující miliardu dolarů. Firma, jejíž nejvýznamnější a největší vývojové centrum leží v Brně, tento milník překonala minulý rok a letos má nakročeno k tomu, že čísla ještě výrazně vylepší. Tahounem Red Hatu má být v čím dal větší míře cloud.

Dobrou finanční bilanci ukazují výsledky za třetí čtvrtletí aktuálního fiskálního roku. V něm společnost utržila přes 343 milionů dolarů, což je meziroční nárůst o 18 procent. Red Hat už za dosavadní 3 čtvrtletí vygeneroval příjmy ve výši 988 milionů dolarů (meziroční 21procentní nárůst) a předpokládá se tak, že metu miliardy dolarů opět výrazně překoná. V předchozím roce si firma přišla na 1,13 miliardy dolarů.

Rostl i počet zaměstnanců společnosti – celosvětově jich v loňském roce přibyla tisícovka, přičemž stovka z nich našla práci v Brně. Tam už Red Hat zaměstnává více než 500 odborníků z celkových 5 tisíc a počty v budoucnu hodlá ještě navyšovat. Pro tyto účely se v moravské metropoli rozšířila kapacita vývojového centra.

Analytici Red Hatu věří a investorům stále doporučují nákup jeho akcií. Jejich hodnota za poslední rok narostla o téměř 30 procent na aktuální hodnotu 53 dolarů a tržní hodnota společnosti už je 10,2 miliardy dolarů. Zisk firmy v posledním čtvrtletí sice propadl, to je ovšem dáno především investicemi do odkupů nových společností a odkupem vlastních akcií.

Doba otevřených cloudů

Důvodem toho, proč investoři a analytici červenému klobouku věří, je zejména vývoj na trhu s privátními a veřejnými cloudy, v nichž dostávají čím dál větší prostor otevřené technologie a open source software. Velké společnosti jako Twitter, Google, Amazon, Facebook a mnohé další ve svých datových centrech prakticky žádný jiný druh softwaru nenasazují a Red Hat mimo jiné staví na tom, že dostupné open source technologie dokáže zpřístupnit také klasickým firemním zákazníkům. S podporou a za předplatné.

Red Hat se chce nyní zaměřit především na proniknutí do firemních datových center a chtěl by, aby si společnosti stavěly své privátní cloudy právě díky červenému klobouku. Nástroje pro vytváření a správu tohoto druhu cloudů mají podle analytiků do roku 2016 představovat trh o velikosti 3 miliard dolarů.

V této oblasti v současné době dominuje VMware, ten ale na druhou stranu nehraje příliš velikou roli v oněch velkých veřejných cloudech, kde se nasazují open source technologie a Open Stack, který v sobě kombinuje několik otevřených produktů pro stavbu cloudů. VMware už rostoucí roli otevřených technologií vidí a začíná se přizpůsobovat. Firma už dříve koupila společnost DynamicOps pro správu propojení s konkurenčními produkty a s odkupem startupu Nicira se připojila k Open Stacku.

Red Hat v průběhu loňského roku průběžně vydával novinky, které jsou s budováním cloudů spojené – koncem roku například vydal novou verzi svého virtualizačního nástroje RHEV. Firma zároveň oznámila, že za 104 milionů dolarů kupuje společnost a svého dosavadního významného partnera ManageIQ. Díky tomu nyní vlastní produkty, které umožňují spravovat a nasazovat privátní cloudy, infrastrukturu a virtuální desktopy. ManageIQ pracuje i s konkurenčními produkty, například s VMware, Windows Azure a Amazon Web Services, díky čemuž Red Hat bude moci zaujmout i ty zákazníky, které provozují jiné technologie.

Ovládat více různých cloudů bude podle všeho trend. „Rozhodně bude potřeba integrovat více cloudů do sebe a k tomu jsou otevřené technologie nejlepší,“ řekl už dříve v rozhovoru pro Connect.cz viceprezident Red Hatu Jim Totton. „Cloud je nová oblast inovací, která není poháněná technologiemi jako .NET od Microsoftu, ale díky open source.“ ManageIQ Red Hatu umožní tato různá hybridní prostředí lépe propojovat.

ManageIQ je pro Red Hat třetí akvizicí, kterou firma v loňském roce uskutečnila. Získané technologie rozšíří možnosti současných produktů Red Hat CloudForms a Red Hat Enterprise Virtualization.

Diskuze (10) Další článek: Nové SSD a upgrade na Windows 8: jde to a je to fofr

Témata článku: , , , , , , , , , , ,