Revolutu hrozí, že přijde o bankovní licenci. V Litvě budou zkoumat jeho údajnou závislost na Rusku

Britský fintech startup Revolut je aktuálně držitelem evropské bankovní licence, která mu umožňuje operovat na starém kontinentu. Získal ji skrze litevskou banku v prosinci, nyní ale tamní parlament budou zkoumat údajné napojení firmy na Rusko. Informoval o tom web The Telegraph.

Revolut o bankovní licenci zažádal, aby se vyvaroval případným problémům s brexitem. Operoval totiž pod britskou licencí, která by v případě odtržení nemohla být použita v rámci Evropské unie. Nyní ale v Litvě vyvolává otázky údajné napojení generálního ředitele firmy Nikolaye Storonoskyho na Rusko.

Jeho otcem je totiž ředitel jedné z divizí Gazpromu – ruského giganta obchodujícím se zemním plynem. Ten se přitom nachází i na sankčním seznamu vedeném USA. Právě toto pojítko vyvolává obavy, zda Revolut nemůže být následně politicky zneužit.

Co je Revolut? Podívejte se na video:

Ztráta licence by značně poškodila plány firmy

Vše se bude projednávat tento čtvrtek v litevském parlamentu. V případě, že by bylo shledáno toto napojení jako problematické, mohl by Revolut o svou licenci přijít. Ta mu přitom umožňuje operovat jako banka a poskytovat půjčky. Využít ji chce také pro svou expanzi na další trhy.

Návrh usnesení, do kterého mohl nahlédnout právě The Telegraph, požaduje vyjádření národní bezpečnostní komise a ujištění, že aktivity firmy jsou v souladu s požadavky národních bezpečnostních zájmů Litvy. Storonsky přitom již v únoru, kdy se spekulace o možném napojení objevily, vše popřel.

Zmiňováno je ale i to, že Revolut po několik měsíců neblokoval potenciálně podezřelé transakce, které probíhaly skrze jeho platformu. Dokumenty zmiňují, že firma vypnula kontroly, zda transakce neodporují platným sankčním opatřením. Dobré světlo na startup nevrhají ani nedávná nařčení, že po uchazečích o místo vyžadoval získávat další zákazníky, stejně jako vysoká fluktuace zaměstnanců.

Diskuze (11) Další článek: Windows Sets jsou mrtvé. Microsoft zastavil vývoj a do systému se tak zřejmě nepodívají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,