Rohlik.cz: roboti s nákupem budou brázdit české ulice už příští rok

  • Společnost Starship Technologies bude provozovat autonomní dovážkové roboty už od příštího roku
  • Jednou z prvních společností u nás, která je bude využívat, bude Rohlik.cz
  • Jedná se o řešení hlavně pro malé a rychlé nákupy

Na dovážku zboží z e-shopů až domů už jsme si zvykli a tento trend se začíná využívat i u potravin. Standardní formou rozvozu jsou dodávky nebo automobily, avšak tento způsob není ekonomicky efektivní při menších nákupech s rychlým dodáním.

A právě na tento trh míří autonomní roboti od společnosti Starship Technologies, která byla založená teprve v roce 2014 jedním ze zakladatelů Skypu.

Jen pro malou lokální dovážku

Jak lze vidět na fotografiích, robot je poměrně malý a prostor uvnitř umožňuje naskládat přibližně tři tašky s nákupem. To však vůbec nevadí, protože tito roboti nejsou určení na velké nákupy, které mají vysokou hodnotu.

Klepněte pro větší obrázek
Prostor uvnitř robota je omezený na menší nákupy

Jak pro web Connect.cz upřesnil Tomáš Čupr, současný šéf Rohlik.cz, u velkých nákupů (obvykle týdenní nákupy) lze ve velkém skladě naskládat do jednoho auta nebo dodávky spousty nákupů a postupně jednotlivé zákazníky objet v dané oblasti. Rozhodně se ale nevyplatí jet s malým nákupem například v hodnotě 300 Kč k jednotlivým zákazníkům zvlášť. Řešením by sice mohlo být poštovné, ale jakmile tvoří například polovinu ceny samotného produktu, nedává to smysl ani pro zákazníka.

Tomáš Čupr uvedl, že například současná dovážka zboží v minimální hodnotě 300 Kč je kvůli nízké ceně dopravy, kterou se snaží Rohlik.cz udržet, vysoce nerentabilní. S autonomními roboty by ale bylo možné náklady na dopravu snížit až čtyřnásobně.

Klepněte pro větší obrázek

Tím se otevírají i zcela nové možnosti – třeba i efektivní dovážka zboží v celkové hodnotě 120 Kč. Celá logistika se navíc výrazně zrychlí. Oproti běžným vozům mohou roboti jezdit zvlášť ke každému zákazníkovi a zase se vrátit zpátky do „hubu“. Vzhledem k tomu, že roboti mají dojezd 3 až 5 kilometrů, v rámci kterých se musí i vrátit, není možné je provozovat na velkém území z jednoho obřího skladu.

Systém tak funguje tak, že se jednotliví roboti starají o vlastní malé území a jednotlivé zákazníky. Mají vlastní mezisklad, do kterého rozváží zboží větší auta a dodávky.

Klepněte pro větší obrázek
Roboti rozváží objednávky v oblasti, do které je doveze dodávka

„Meziskladem“ však může být i samotná dodávka, která je naložená roboty s jednotlivými objednávkami. Dodávka tak přijede do konkrétní oblasti a vyjede z ní třeba šest naložených robotů, kteří okamžitě vyrazí za jednotlivými zákazníky. Tento způsob je nejen levnější, ale také mnohem rychlejší pro zákazníky. Nemusí totiž čekat v pořadí jako u současného řešení, kdy jedno auto nebo dodávka postupně objíždí jednotlivé zákazníky za sebou.

Starship Technologies dokonce začala v tomto směru spolupracovat s výrobcem automobilů Mercedes-Benz pro vývoj speciálního „Robovanu“.

Stále chytřejší

Roboti jsou stále ještě spíše ve fázi testování, ale tvůrci se snaží o rychlý vývoj novějších a pokročilejších verzích. Na Staroměstském náměstí firma ukazovala dva modely – jeden starší, který měl například méně kamer a novější verzi, která už byla vybavená spoustou kamer pro přesnější snímání okolí.

Klepněte pro větší obrázek
Přední systém kamer

Roboti využívají systém rozpoznávání objektů pomocí umělé inteligence, která je primárně hodně závislá na mapových podkladech. Maximální rychlost robotů je pouze 6 km/h a pohybují se pouze na chodnících a cestách, stejně jako lidé. Dokáží zpomalit, když například projíždí cyklista nebo se okolo prochází člověk. Pro noční rozvoz mají i osvětlení, pro komunikaci se zákazníkem pak mikrofon i reproduktor. Hmotnost robota je 15 kg a nosnost pak 10 kg.

Kromě běžného sledování pomocí GPS a dalších senzorů jsou roboti i neustále připojení do internetu pomocí mobilní sítě. Díky tomu mohou operátoři vyřešit na dálku případný problém, například kdyby si robot nevěděl rady jak pokračovat v cestě.

Zmíněné „mapování“ se dělá vždy v dané lokalitě, jakmile tak robot jednou jede k danému zákazníkovi, systém už má pro příště velmi podrobnou mapu z kamer, což umožní efektivnější provoz. První cesta tak například vyžaduje výrazný manuální zásah a ovládání operátorem, příště už je ale plně automatická.

Robot jako služba

Přechod od prodeje k pronájmu u mnoha segmentů jsme ve starších článcích probírali z mnoha úhlů, důvodem je pochopitelně to, že vše začíná být závislé na technologiích a to znamená software a rychle přizpůsobování a vylepšování. Známe SaaS (Software as a Service), Iaas, PaaS a vzhledem k tom, že Starship Technologies poskytují tyto roboty jako službu, lze to jistě označit novodobou zkratkou RaaS (Robot as a Service).

Klepněte pro větší obrázek

Protože robot zůstává ve vlastnictví výrobce, samotný prodejce, kterým je například zmíněný Rohlik.cz, tak pouze platí pravidelný paušál a nemusí se o nic starat. Problémy, aktualizace a další věci spojené s chodem robota řeší samotný výrobce.

To ale znamená, že Rohlik.cz a podobné služby budou závislé na externí platformě, která díky tomu nasbírá velké množství důležitých dat a mohla by toho v budoucnu využít pro vlastní prospěch, podobně jako se to stalo již mnohokrát v jiných odvětvích.

První nákupy dovezou začátkem příštího roku

Dle předpokladů Tomáše Čupra by měl Rohlik.cz stihnout pilot do konce roku a v prvním nebo druhém čtvrtletí roku 2017 chce 10 až 20 % objednávek řešit pomocí těchto robotů.

Klepněte pro větší obrázek

Záležet ale bude na stavu map, případných problémů s legislativou a také na dostupností robotů. Firma je totiž ve fázi, kdy vyrábí spíše stovky kusů a s větších zájmem i v ostatních zemích to může znamenat zpoždění rozmachu. Zástupce Starship Technologies ale pro web Connect.cz potvrdil, že v nejbližších měsících plánují přikročit k „hromadné“ výrobě. Na výběr bude zatím ale pouze jeden model robota.

Důležitou vlastností je také bezpečnost – robot je vyrobený z pevného plastu a víko lze odemknout pouze na dálku, takže se k nákladu dostane pouze vybraný zákazník. Uvidíme, jaká bude realita a reakce lidí, každopádně jak jsme mohli vidět při veřejné ukázce, děti ukázkového robota považovaly za zajímavou hračku.

Diskuze (33) Další článek: Česká firma prý přišla o miliardy kvůli Facebooku a Applu. Obrací se na EU

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,