Samsung Z-SSD pro náročné: budou konkurovat i profesionálním SSD Optane od Intelu

Samsung představil nové modely profesionálních SSD pod značkou „Z“, které jsou určeny hlavně pro náročné nasazení a pro profesionální uživatele, kterým nestačí ani ta nejrychlejší běžná SSD na trhu, jako je třeba Samsung 960 Pro.

Nedávno jsme vám přinesli test profesionálního SSD Intel Optane 900p, který dle výsledků přinesl výrazně vyšší výkon hlavně při náročném zatížení a při náhodném čtení a zápisu menších souborů. Rozdíl oproti Samsungu 960 Pro byl v takovém případě i pětinásobný, v ostatních situacích ale SSD podávalo srovnatelné výsledky. Další předností Optanu byla mnohem větší výdrž než u klasických SSD, což je díky použitým čipům 3D Xpoint.

Samsung chce ale konkurovat i Optane od Intelu (a Micronu) s novými modely řady Z-SSD, které používají čipy Z-NAND. Zatím představil 800GB model SZ985, se kterým cílí na segment superpočítačů, systémy s umělou inteligencí a zpracování big data nebo analytikou třeba v rámci internetu věcí.

SSD je k dispozici pouze ve formě dlouhé karty do slotu PCI Express 3.0 ×4, pyšní se 1,5GB pamětí DRAM LPDDR4 s výkonným řadičem a dle vyjádření poskytují použité čipy až 10× rychlejší čtení dat než běžně používané 3bitové čipy V-NAND. Specifikace rovněž uvádí, že u náhodného čtení lze dosáhnout až na 750 tisíc IOPS (1,7× více než u NVMe SSD PM963) a odezva zápisu je jen 16 mikrosekund (5× méně než u NVMe SSD PM963). Sekvenční čtení i zápis je stejný – maximálně 3,2 GB/s.

Pokud jde o výdrž, 800GB Z-SSD zvládne v rámci pětileté záruky 30× přepsání denně, tedy celkový zápis 42 PB dat. V prodeji bude i menší varianta s kapacitou 240 GB, která bude pochopitelně pomalejší. Ceny zatím nebyly zveřejněné, oficiální prezentace proběhne v únoru.

Diskuze (3) Další článek: O nové domény opadl zájem. Meziročně dokonce poklesl počet registrací

Témata článku: , , , , , , ,