Schyluje se k velké právní bitvě. BlackBerry žaluje Facebook za porušení patentů

Žaloby mezi velkými firmami o porušení patentů nejsou nic nového. Mnozí si jistě pamatují velké spory Samsungu a Applu o design smartphonů, nebo opakující se výpady patentových trollů. V novém případu Blackberry žaluje provozovatele sociální sítě Facebook, a to kvůli údajného porušení patentů v aplikacích Messenger, WhatsApp a Instagram, které Facebooku patří.

Patenty se týkají jak prvků uživatelského rozhraní, tak i zabezpečení, které je hlavní devízou telefonů BlackBerry. Celý dokument týkající se žaloby u kalifornského soudu má 117 stran a obsahuje i několik konkrétních příkladů. Zde je ale nutno podotknout, že se jedná dnes již o poměrně obecné prvky rozhraní aplikací, například počet nových zpráv v malé bublině u ikony aplikace.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka údajného porušení patentů BlackBerry.

Facebook se vyjádřil, že hodlá bojovat s nařčením a naopak označili BlackBerry za firmu, která se místo přinášení vlastních inovací snaží přiživit na konkurenci.

„Having abandoned its efforts to innovate, BlackBerry is now looking to tax the innovation of others. We intend to fight.“

Tomuto pohledu na věc se ale brání ostružinová společnost, která se vyjádřila pro web Recode. Zde odmítá, že by se patentové války staly novým business modelem pro společnost a obhajuje nutnost chránit své duševní vlastnictví.

„Protecting shareholder assets and intellectual property is the job of every CEO, it is not central to BlackBerry’s strategy however. (...) we have a strong claim that Facebook has infringed on our intellectual property, and after several years of dialogue, we also have an obligation to our shareholders to pursue appropriate legal remedies.“

Na rozuzlení si budeme muset počkat – s ohledem na nedávné podání je možné, že finálního rozsudku se dočkáme až za několik let. Vše bude záležet na rychlosti soudů, spolupráci obou stran a na tom, zda se proti případným rozsudkům jedna z firem neodvolá.

Takto vypadá nový telefon BlackBerry:

Zdroj: Recode

Diskuze (5) Další článek: Samsung vytvořil chameleóní televize. Když jsou vypnuté, ukážou zeď za sebou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,