Seagate představil 12TB pevný disk, má osm ploten a je plněný heliem

Seagate už na začátku tohoto roku oznámil, že se chystá představit nové modely podnikových pevných disků, které budou postavené na druhé generaci heliové technologie, jež se používá místo vzduchu. Díky heliu lze snížit vibrace a umístit plotny blíže k sobě. Tím pádem se jich do standardních rozměrů vejde více.

A nyní oznámil první model z této řady, který má kapacitu 12 TB a překoná tak současného rekordmana s kapacitou 10 TB, který je už nějakou dobu na trhu.

Tento 12TB model má uvnitř 3,5palcových rozměrů celkem osm ploten (16 hlav), každá plotna má kapacitu 1,5 TB a rotuje rychlostí 7 200 otáček za minutu. Disk je vybaven velkou 256MB cache pamětí, pomocí které lze v ideálním případě dosáhnout přenosové rychlosti až 261 MB/s. Ukázkové je ale připomenutí hodnoty IOPS, která je „pouze“ 170/400 IOPS při čtení a zápisu. Právě v této oblasti jsou dnešní SSD tisíckrát výkonnější.

Seagate Enterprise Capacity v7 12 TB má spotřebu v klidu 5 W, při zátěži je pak až 7,8 W (pokud se používá rozhraní SATA, u SAS verze je to 5,5 W a 9,3 W). Seagate dává na disky záruku pět let a hodnota MTBF je stanovená na 2,5 milionů hodin. Vzhledem k náročnému zaměření (servery, datacentra) jsou disky konstruované pro 10x větší zátěž a měly by zvládnout zpracovat 550 TB ročně. Nová generace je také o 10 g lehčí a v rámci 42U racku lze vytvořit celkem 10PB úložiště.

Tento nebo příští rok bychom se měli dočkat ještě větších modelů s kapacitou 14 TB a 16 TB.

Diskuze (12) Další článek: Apple zřídí dvě nové výzkumné centrály v Číně, investuje celkem půl miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,