Šéf Googlu dostal odměnu 199 milionů dolarů v akciích

Vysocí představitelé společností obvykle v pravidelných intervalech dostávají akcie společností, které je motivují k tomu dosáhnout lepších výsledků, ale hlavně zůstat u společnosti několik následujících let. Standardní jsou tři složky – pravidelná mzda, bonusy dle výkonu a zmíněné akcie.

Google dává část akcií ředitelům jednou za dva roky, avšak tentokrát se postaral o rekordní odměnu, kterou získal úspěšný šéf Googlu – Sundar Pichai. Podle informací webu Bloomberg dostal 273 328 akcií typu C, které se budou samozřejmě postupně vyplácet v průběhu následujících tří let. Aby je tak nakonec Sundar Pichai všechny získal, musí zůstat u firmy minimálně do roku 2019.

Aktuální hodnota tohoto objemu akcií je 199 milionů dolarů, což by měla být rekordní hodnota, kterou kdy Google vyplatil. Dokonce i původní šéf Googlu – Eric Schmidt dostal v akciích dvakrát po sto milionech dolarů, které mu byly v rámci akcií postupně převedeny v roce 2011 a 2014.

Nově vzniklý Alphabet je na příjmech a zisku internetového Googlu extrémně závislý. Bez dobře fungujícího hledání a reklamy by nemohl Alphabet sponzorovat všechny drahé a revoluční projekty, které jsou zacílené na vzdálenější budoucnost a třeba ještě několik let nebudou vydělávat nebo budou dokonce zrušené.

Pokud se tak nestane žádná výjimečná událost, měl by Sundar Pichai vést Googlu i v následujících letech a vzhledem k jeho zkušenostem s produkty a službami Googlu ani zatím nelze moc předpokládat, že by ho zakladatelé Alphabetu chtěli převést do jiné společnosti v rámci holdingu.

Diskuze (4) Další článek: Revoluční doplněk: Torrents Time umí pouštět filmy přímo z torrentů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,