Sen „otce Androidu“ Andyho Rubina se rozplynul – o telefony značky Essential nebyl zájem

Když Andy Rubin koncem roku 2015 zakládal svou společnost Essential Products, dávala mu většina odborných médií velké šance na úspěch. Vždyť kdo jiný než ten, kdo stál u zrodu operačního systému Android, by měl přinést dokonalý chytrý telefon pro tuto platformu?

Firma však zvládla uvést na trh jen jeden jediný produkt – v roce 2017 představila Essential Phone, vyznačující se na tu dobu špičkovým hardwarem a prémiovým provedením. Operačním systémem byl pochopitelně Android, přičemž telefony měly odemknutý zavaděč.

Nevalný zájem pohřbil nadějnou značku

Essential Phone zůstal jedináčkem – firma Andyho Rubina nepředstavila v letech 2018 a 2019 žádného nástupce, což samo o sobě nebylo dobrým signálem. Přeci jen většina výrobců přichází každý rok s jednou či dvěma hlavními novinkami. Nevyšly ani plány na další produkty v podobě chytrého hlasového asistenta či vlastního operačního systému.

Telefon se přes papírově zajímavé vlastnosti nesetkal s pozitivním ohlasem. Recenze vyznívaly smíšeně – často zaznívala kritika na kvalitu fotoaparátu, pochvalu si zasloužil hardware, čistý Android bez grafické nadstavby či příznivá cenovka. Přesto byly prodeje velmi slabé.

Ještě v říjnu 2019 poškádlil Andy Rubin příznivce připravovaným smartphonem „Project Gem“, který měl přijít s velmi neobvyklým designem. K zákazníkům se ale nakonec nedostal – a jak ukazují poslední zprávy, už ani nedostane.

Děkujeme, odcházíme!

Tento týden firma publikovala na svém blogu příspěvek, ve kterém ohlašuje ukončení činnosti. „Navzdory našemu úsilí, které jsme věnovali projektu Gem, bohužel nemáme jasnou cestu, jak ho dostat k zákazníkům. S ohledem na to jsme učinili obtížné rozhodnutí o ukončení provozu a značky Essential.“

Essential Products také oznámila, že aktualizace zabezpečení prvního a jediného Essential Phone, vydaná v únoru tohoto roku, je posledním updatem. Výrobce již nebude poskytovat žádné další aktualizace ani zákaznickou podporu.

Součástí příspěvku jsou také čtyři videa, v nichž firma prezentuje, co měl nabídnout projekt Gem. První ukazuje možnosti, jež toto zařízení mělo poskytnout v oblasti produktivity a zábavy. Ve druhém jsou vyzdvihovány schopnosti fotoaparátu, třetí láká na hlasového asistenta a poslední video se zaměřuje na netradiční protáhlý vzhled zařízení a jeho hardware.

Diskuze (15) Další článek: Zapomeňte na rozklad vody. Vodík se dá získávat i ze zapálených ložisek ropy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,