Seznam spustí program a investiční fond pro startupy

Seznam výrazně rozšíří svojí dosavadní podporu českých startupů. Ještě letos na podzim představí koncepci vlastního investičního fondu a programu podpory.

Seznam se do podpory začínajících technologických a internetových firem opře mnohem více, než se doposud zdálo. Zdejší internetová jednička hodlá ještě v tomto roce představit svůj vlastní systém podpory startupů, jehož součástí má být i investiční fond. O tom, jaká bude přesná podoba celého projektu, by mělo být rozhodnuto začátkem podzimu.

Na konkrétní obrysy startupového programu Seznamu je podle slov zástupců společnosti ještě brzy. Nyní jeho podobu sestavuje oddělení business developmentu pod vedením šéfa Marka Nového. Právě tato divize Seznamu má na starost vyhledávání nových mladých firem, kterým stojí za to pomoci. „Oddělení nachystá pravidla a podmínky tak, aby dávaly smysl Seznamu i potenciálním partnerům,“ vzkazuje Irena Zatloukalová ze Seznamu.

Rozšíření současných aktivit

„To, co chceme dělat, je v podstatě rozšířit naše současné aktivity,“ dodává Zatloukalová. Vládce českého internetu letos v únoru ohlásil, že začne zdejší startupy více podporovat a mimo jiné vstoupil jako investor do letošního kola akcelerátoru StartupYard. Do něj vložil peníze, poskytl mentory a rady a mimo jiné také volné kredity do reklamní služby Sklik.

Zástupci Seznamu ale s prozatím posledním během StartupYardu spokojení nebyli, respektive je nepřesvědčila kvalita týmů. Pavel Zima pro Connect.cz například uvedl, že při selekci týmů v podstatě nebylo z čeho vybírat. Rozšíření aktivit Seznamu i mimo jeden akcelerátor se tak jeví logicky.

Forma pomoci startupům se podle Seznamu hodně liší. „Někdy pomůže mentoring, někdy nasměrování strategie, jindy peníze na vývoj a podobně,“ říká Zatloukalová. Chystaný startupový program a fond by tak toto měly zohledňovat. To, zda firma i nadále zůstane investorem StartupYardu, prozatím zástupci nekomentují. Není jisté ani to, kolik peněz k investicím ve zmiňovaném fondu bude.

Česká internetová jednička chce pomocí podpory začínajících společností podle svých slov „něco vrátit trhu“. Kromě již zmiňovaných aktivit firma například často sponzoruje různé konference a setkání a rozjíždí také databázi startupů v rámci Firmy.cz. V úvahu přichází také akvizice. Ty ovšem musí zapadat do portfolia Seznamu a cílit v prvé řadě na tuzemský trh.

Seznam v letošním roce investuje mnohem více, než v roce předešlém, což mírně srazilo jeho zisk. Peníze jdou zejména do vylepšení stávajících služeb a zavádění nových. Letošní podzim by podle zástupců Seznamu měl přinést mnoho nových oznámení.

Diskuze (10) Další článek: Leap Motion se začne dodávat prvním koncovým zákazníkům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,