Startup uBeam sliboval bezdrátové nabíjení na dálku, ale pomocí zvuku to nejspíše nepůjde

V oblasti bezdrátového nabíjení zařízení na vzdálenost několika málo metrů, typicky například v rámci jedné místnosti, už pracuje několik startupů a společností. Jednou z nich je i uBeam, která oproti jiným slibovala technologii založenou na ultrazvuku, tedy mechanickém vlnění.

Podle zdrojů webu Techcrunch to ale vypadá, že se jedná o další startup, který se proslaví extrémním „hypem“ a slavnými investory za zády, byť nakonec nedostane na trh reálný a fungující produkt.

Řešení pro bezdrátový přenos energie, které by bylo dostatečné například pro nabíjení mobilního telefonu a dalších méně náročných zařízení na několik metrů, totiž mělo být prezentováno minimálně v rámci prototypu už tento rok.

Místo toho došlo k velký změnám na straně složení týmu, kdy odešel jak původní technický šéf (CTO), tak i finanční ředitel. Šéfka uBeamu – Meredith Perry však dle informací stále obhajuje vyvinuté technologie, které znamenají posun v možnostech využití efektivního přenosu energie pomocí ultrazvuku. Právě o efektivitě a ztrátách při přenosu vzduchem je hlavní oříšek tohoto řešení.

Klepněte pro větší obrázek
Bezdrátové nabíjení na vzdálenost několika metrů? Pro nenáročná zařízení by mělo jít o realizovatelnou technologii, ale otázkou je, jestli toho lze dosáhnout pomocí ultrazvuku

uBeam v průběhu posledních let získal investice v celkové hodnotě přes 24 milionů dolarů, přičemž mezi 23 investory je například i Marissa Mayer nebo Andreessen Horowitz. Jako vždy ale platí, že čím revolučnější projekt, tím obvykle větší risk.

Uvidíme, jak se situace kolem uBeamu a dalších projektů v této oblasti nakonec vyvine. Mít jeden vysílač v místnosti, který by neustále nabíjel (klidně i pomalu) různé mobilní přístroje, je určitě skvělý nápad a znamenal by větší svobodu bez kabelů. Nějaké patenty v oblasti bezdrátového nabíjení na dálku získal i Apple, takže se pravděpodobně na nějaké použitelné řešení můžeme těšit.

Diskuze (6) Další článek: HP Enterprise bude možná soupeřit s vládci cloudu, včetně Amazon AWS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,