Startup ze Sillicon Valley má co vysvětlovat. Vypustil čtyři satelity bez povolení

Startup Swarm Technologies v prosinci od vládní agentury nedostal povolení vyslat své 4 miniaturní satelity do vesmíru. Nyní však vyšlo najevo, že dotyčná zařízení se nacházela na palubě rakety Polar Satellite Launch Vehicle, která byla vypuštěna v lednu z Indie.

Satelity SpaceBee byly navrženy pro potřeby komunikační sítě Internet-of-Things. Každý z nich je vysoký jen 2,8 centimetrů – což právě představuje jádro problému.

Podle předpisů americké Federal Communications Commission (FCC) totiž všechny strany satelitů musí měřit nejméně 10 centimetrů, aby je mohla detekovat Space Surveillance Network (SSN). Pokud je SSN nemůže sledovat, hrozí nebezpečí kolize s jinými umělými družicemi.

Z informací zveřejněných magazínem IEEE Spectrum plyne, že „vesmírné včely“ úspěšně dorazily na orbit Země – mj. je již lze najít na webu N2YO. Jejich oběžné dráhy téměř přesně odpovídají požadavkům uvedeným v zamítnuté žádosti Swarm Technologies.

Tato kauza samozřejmě vyvolává řadu otázek. Jednou z těch nejzajímavějších je, zda SpaceFlight – tedy společnost, která dodává satelity Indické kosmické agentuře ISRO – vůbec kontroluje licence. Vyloučena samozřejmě není ani možnost, že k pochybení došlo na straně samotné ISRO.

Co se týče osudu Swarm Technologies, vyšetřování zatím stále probíhá. Pro tuto situaci ovšem neexistuje žádný precedens a není tak jasné, jaký postih inkriminovanému startupu teoreticky hrozí.

Foto: ISRO

Diskuze (20) Další článek: Český rozhlas si hraje s Alexou. Chytrá asistentka přehraje jeho zprávy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,