Stream.cz našel způsob, jak se dostat mezi běžné programy v televizi

Seznam.cz provozuje internetovou televizi Stream.cz, kde se snaží nabídnout čím dál více vlastního videoobsahu. Dnes oznámil, že spouští možnost sledování Streamu v televizorech i přes běžný multiplex 4. Ale má to háček.

K přenosu Seznam.cz používá standard HbbTV, který propojuje televize s internetem. To znamená, že i když máte „chytrou“ televizi, nemusíte mít automaticky k dispozici i tuto funkci nebo není v základu aktivovaná. Přes terestriální síť se šíří pouze malý datový signál v řádu kilobitů, který po přepnutí televizního programu automaticky spustí HbbTV aplikaci a přenos už probíhá přes internet. Seznam.cz testoval toto řešení na více než 50 různých televizích.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka běžící aplikace Seznam.cz přes HbbTV

Aplikace vychází z klasického chytrého rozhraní jednotlivých pořadů a seriálů, které Seznam.cz nabízí na Stream.cz, ale pochopitelně se dočkáme dalšího rozšiřování nabídky.

Díky přenosu přes internet má Seznam.cz k dispozici přesné měření sledovanosti, stejně jako kdyby šlo o prohlížeče v počítači, což souvisí i s rozšířením působnosti videoreklamy. Umožňuje to i rychlé opravování a úpravy aplikace, což je výhoda oproti aplikacím vytvořeným přímo pro systém televizoru, které prochází dlouhým a složitým procesem schvalování.

Stream.cz

• česká služba pro streamování videí na internetu
• funguje od roku 2006
• už v roce 2007 koupil 50% podíl Seznam.cz, v roce 2011 pak zbývající polovinu
• nabízela uživatelská videa i pořady, konkurovala YouTube
• od roku 2013 má zcela nový design a výhradně vlastní pořady z produkce Seznamu
• dle NetMonitoru měl Stream.cz v dubnu 2016 přes 1,7 milionu reálných uživatelů

Aktuálním cílem je řešení co nejrychleji vylepšit a rozšířit, to dle slov generálního ředitele Seznamu Pavla Zimy zahrnuje i větší zákaznickou podporu pro případné otázky a řešení problémů diváků, kteří by si chtěli nový kanál užívat i na vlastní televizi. Nechybí ani informační kampaň.

Pavel Zima potvrdil, že do budoucna počítají i s případným rozšířením na kabelové sítě nebo satelity, ale momentálně se soustředí pouze na HbbTV.

Diskuze (20) Další článek: Podívejte se, na čem píšete a klikáte: takové používáte klávesnice a myši

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,