Těžit kryptoměny můžete i pomocí lidského tepla, podobně jako v Matrixu

  • Nadšenci vytvořili specializovaný oblek, který dokáže převádět teplo lidského těla na elektřinu
  • V klidovém režimu pomocí tohoto tepla dokázali těžit kryptoměny
  • Budeme tímto způsobem vydělávat i ve spánku?

Tým z institutu IoHO (Institute of Human Obsolescence) vytvořil speciální oblek pro lidské tělo, který je schopný zachytávat odpadní teplo z těla a to posléze přetvořit na elektřinu. Díky tomu je možné napájet různá zařízení, nabíjet baterie a také těžit kryptoměny. A právě na tuto oblast se tým v pokusném testu zaměřil.

Těžba kryptoměn je výpočetně náročná, u bitcoinu už není efektivní běžný procesor ani grafická karta a je nutné využívat specializované čipy (ASIC) s vysokou spotřebou. Existují ale kryptoměny, kde je stále efektivní grafická karta a některé mají konfiguraci takovou, že jsou omezené pouze na klasický procesor a pomocí grafické karty je nelze těžit. Ať už jde ale o jakékoli čipy, vždy potřebují elektřinu ze sítě, solárních panelů či jiných obnovitelných zdrojů. Co když si ale vystačíme i se samotným lidským tělem?

Jako v Matrixu

Lidské tělo generuje dle vyjádření přibližně 100 W ztrátového tepla, které běžně uniká do okolního prostředí. Dle údajů projektu tak například v Nizozemsku s populací kolem 17 milionů lidí uniká zbytečně přibližně 1,7 MW energie, která by se dala získat z lidského těla. I když jde při srovnání s výkonem jaderných elektráren o relativně malé číslo, není rozhodně zanedbatelné.

Tvůrci se tak rozhodli vytvořit speciální oblek pro lidské tělo, které slouží jako termoelektrický generátor s využitím rozdílu teplot lidského těla (37 stupňů Celsia) a okolí (kolem 20 stupňů Celsia). Výhodou je, že člověk nemusí dělat vůbec nic – stačit v obleku ležet a probíhá produkce elektřiny.

Zatím malý výkon

Projektu se účastnilo celkem 37 uživatelů, kteří „vyráběli“ elektřinu pomocí tepla vlastního těla v klidovém režimu. Během 212 hodin se podařilo se stávajícími prototypy obleků vygenerovat 127 W, což je sice extrémně málo, ale i přes to to stačilo na těžení kryptoměn.

Dohromady se vytěžilo „16 594 mincí“, což je pochopitelně naprosto zavádějící hodnota, která neřekne vůbec nic (bližší detaily nejsou k dispozici). Těžily se navíc různé kryptoměny – nejvíce Vertcoin, Startcoin, Lisk a také Dash, Litecoin a Ethereum. 80 % vytěžených kryptoměn si nechali účastnici, 20 % připadlo institutu.

Nesmysl nebo budoucnost?

Z čísel je samozřejmě patrné, že se takové získávání energie nevyplatí, ale záleží na tom, kolik ho z lidského těla dokážeme získat a na co ho využijeme.

Termoelektrické generátory sice mají nízkou účinnost a jejich efektivita se příliš nezlepšuje, na druhou stranu se zmenšuje a zefektivňuje elektronika, která stále ještě pracuje na elektřinu.

Už se tak začínají objevovat první pokusy, které využívají tepla těla k tomu, aby došlo k napájení, respektive nabíjení miniaturní baterie pro méně náročná zařízení. Do budoucna to tak mohou být třeba i chytré hodinky, které si i s tak malou energií vystačí například pro prodloužení výdrže nebo absolutně samostatný provoz bez nutnost kdykoli nabíjet.

A kdo ví, třeba budeme jednou po nocích těžit ve speciálních termoelektrických peřinách nějaký specializovaný SpánkoCoin.

Diskuze (8) Další článek: Je libo nejdražší hodinky s Android Wear? Připravte si čtyři miliony korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,