Toshiba prodává vlastní divizi na výrobu paměťových čipů, Western Digital se tomu snaží zabránit

Toshiba na tom kvůli bankrotu divize Westinghouse Electric není zrovna finančně dobře a tak se snaží získat peníze a trochu transformovat. Jedním z kroků je prodej části společnosti, která se stará o výrobu paměťových čipů. S tím má ale problém Western Digital.

Toshiba totiž provozuje byznys s paměťovými čipy ve spolupráci (joint venture) se Sandiskem, který minulý rok koupil právě Western Digital. Toshiba vlastní část ale převedla na nově vzniklou společnost Toshiba Memory, kterou se nyní snaží prodat v rámci aukce.

To se nelíbí Western Digital, který se proti tomuto jednání ohradil tím, že hodlá jít klidně i k soudu. Toshiba ale naopak oponuje, že Western Digital nemá žádné nároky prodeji části Toshiby zabránit a pokud chce danou část získat, musí ji vyhrát v aukci a utkat se s konkurencí.

Právě to je nejspíše problém, proč se tomu Western Digital brání – bude totiž muset za zbylou část zaplatit tržní či vyšší cenu, protože o Toshiba Memory má zájem třeba i Foxconn nebo SK Hynix. Western Digital chce celou věc řešit zatím pomocí arbitráže, na druhou stranu ale Toshiba varuje, že pokud Western Digital prodej neschválí a bude dělat problémy, zakáže od 15. května přístup zaměstnanců WD do jeho budov a továren.

Toshiba předpokládá, že prodejem získá přibližně 18 miliard dolarů, dokončení akvizice s případným výhercem se počítá do března příštího roku.

Diskuze (1) Další článek: ZeniMax po úspěšné právní bitvě s Oculusem žaluje i Samsung

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,