TSMC už plánuje výstavbu nové továrny, která bude vyrábět 5nm a později i 3nm čipy

Zatímco 10nm čipy se teprve chystají na trh a samotné TSMC je začne vyrábět už začátkem příštího roku, v předstihu už jsou připravené plány na dalších generace výrobních technologií, které si vyžádají i nové továrny. Dle informací Nikkei Assia Review má TSMC poměrně jasné plány na následujících pět let.

TSMC chce postavit zcela novou továrnu na ploše o velikosti 50 až 80 hektarů, která bude stát přibližně 16 miliard dolarů a umožní výrobu čipů pomocí 5nm a později i 3nm technologie. S výrobou těchto čipů by se mělo začít kolem roku 2022, což dává poměrně dobrý odhad následujícího vývoje.

V roce 2017 bude tedy TSMC vyrábět 10nm čipy a předběžně je v plánu, že v roce 2018 či 2019 budou k dispozici první 7nm čipy. V tomto směru je lepší být spíše skeptický a uvažovat o horší variantě. Rok 2022 pro 5nm či 3nm čipy je tak poměrně realistický.

Mezi největší konkurenty TSMC patří nejen Intel, který vyrábí především pro sebe, ale také Samsung. Dle informací už nyní v TSMC pracuje 300 až 400 inženýrů na technologii pro 3nm a 2nm čipy.

Vzhledem k tomu, že výrobu od TSMC používají společnosti jako Apple a Qualcomm (dohromady generují 16 % příjmů), nebo také Huawei, MediaTek, Nvidia a 470 dalších, dočkáme se nejmodernější technologie opravdu velmi rychle napříč všemi různými produkty a zařízeními, která budou moci být výkonnější, úspornější a menší.

Diskuze (5) Další článek: Fanoušci Seznamu milují Ježíška. Santa a Děda mráz mají smůlu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,