TSUBAME3.0: superpočítač složený z 2 160 výpočetních karet Tesla P100, který poslouží pro umělou inteligenci

Výkonné výpočetní „grafické“ karty Tesla P100 představila Nvidia už minulý rok. Čip GP100 s výpočetním výkonem až 5,3 TFLOPS (DP) postavený na architektuře Pascal, kombinovaný s rychlými paměťmi HBM2, byl už od počátku zaměřený na nejnáročnější použití v datacentrech a superpočítačích.

Jedním z ukázkových příkladů použití se stává nový superpočítač TSUBAME3.0, který je umístěn v tokijském technologickém institutu v Japonsku.

Maximální výkon tohoto superpočítače bude 12,2 PFLOPS v DP, což sice nebude stačit na překonání těch nejvýkonnějších na světě (do první desítky systémů TOP 500 se nicméně dostane), ale v tomto případě se chlubí jinými parametry a především specializací na umělou inteligenci. Právě pro výzkum umělé inteligence se bude používat nižší přesnost výpočtů, takže by výkon měl být až 47 PFLOPS. Oproti minulé generaci TSUBAME2.5 je nová generace dvakrát výkonnější, ale zároveň efektivnější.

Japonsko už v minulosti oznámilo, že chce akcelerovat vývoj v oblasti umělé inteligence, kterou lze využít pro různé segmenty – zdravotnictví, průmysl a další.

Diskuze (1) Další článek: Nové sídlo Applu se bude jmenovat Apple Park a otevře se v dubnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,