Twitter je poprvé v historii v zisku, počty aktivních uživatelů ale nerostou

Sociální síť Twitter zveřejnila finanční výsledky za poslední čtvrtletí a i když přináší pozitivní zprávu z pohledu financí, ukazují se problémy s tím nejdůležitějším – uživateli.

Twitter za poslední čtvrtletí roku 2017 dosáhl příjmu 732 milionů dolarů a překonal tak odhady analytiků, kteří očekávali příjmy kolem 682 milionů dolarů. Meziročně se ale jedná o velmi malý růst – pouze 2 %.

Skvělou zprávou ale je, že se Twitteru konečně po 12 letech podařilo být poprvé v zisku, konkrétně 91 milionů dolarů, zatímco ve třetím čtvrtletí roku 2017 byl ještě ve ztrátě 21,1 milionů dolarů. Nutno podotknout, že toho ale docílil hlavně díky tomu, že v roce 2016 propustil 9 % zaměstnanců, prodal některé vývojářské části cílené na podnikový segment a ukončil videoaplikaci Vine, která se na trhu neprosadila.

Klepněte pro větší obrázek

Tím ale pozitivní zprávy končí. Twitter má totiž problém s tím, co je pro sociální síť to nejdůležitější – počty a aktivita uživatelů. Twitteru se totiž za zmíněné čtvrtletí nepodařilo získat žádné nové aktivní uživatele a zůstává tak na hodnotě 330 milionů uživatelů (MAU), kteří se minimálně jednou měsíčně přihlásí nebo jsou nějak jinak aktivní. Meziročně se ale aspoň podařilo o 12 % zvýšit počet denně aktivních uživatelů (DAU).

Uvidíme, zda se Twitteru podaří produkt upravit a vylepšit tak, aby postupně zaujal větší počet uživatelů, kteří by znamenali i vyšší příjmy a zisky z reklamy. Rekordmanem je v tomto případě sociální síť Facebook, která se může pochlubit už 2,13 miliardou měsíčně aktivních uživatelů.

Diskuze (2) Další článek: Populární doplněk stravy byl ve Spojených státech oficiálně prohlášen za opioid

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,