Twitter má až 48 milionů botů, tvoří významnou část sociálně sítě

  • Podle nejnovějšího výzkumu tvoří 9 % až 15 % sociální sítě Twitter aktivní boti
  • V přepočtu na celkový počet jde až o 48 milionů účtů
  • Odhady jsou mnohem větší, než uvádí Twitter, což by mohlo ještě více ovlivnit jeho tržní hodnotu

Automatizace v oblasti sociálních sítí tvoří už významnou část celkové aktivity. Při detailním zkoumání sociální sítě Twitter vědci zjistili, že až 15 % aktivních účtů ovládají boti, respektive automatizované systémy, které neovládá člověk. Ke zjištění toho, zda se jedná o člověka nebo bota, vědci vymysleli speciální analytické techniky i s pomocí umělé inteligence.

Sociální síť Twitter má dle posledních čísel přibližně 319 milionů aktivních uživatelů, což sice může ve srovnání s Facebookem (1,86 miliardy aktivních uživatelů) vypadat jako relativně málo, ale Twitter je jistě specifickou sociální sítí, která přímo nekonkuruje Facebooku. Je více otevřená a povoluje pouze krátké zprávy ve streamu.

Twitteru se ale nedaří růst a získávat nové uživatele, což byl také důvod toho, proč se zatím nenašla žádná větší společnost, která by ho chtěla koupit. Bez rostoucí komunity se nedaří zvyšovat příjem a zisky, obzvláště když významnou část sítě tvoří boti.

Boti jsou všude

V dnešním světě jsou boti takřka všude na internetu a nevyhnuli se tak ani sociálním sítím. Nelze se tomu divit, protože řadu věcí je efektivnější automatizovat a předávat do sociální sítě pomocí programu, než aby to dělal člověk ručně.

Boti na Twitteru se osvědčili například při varování před zemětřesením a dalšími katastrofami, mohou se ale podílet na efektivním sběru dat, automatickém vkládání příspěvků, odpovědí na otázky zákazníků značky, která má na Twitteru účet a podobně. V nejnovějších případech vidíme velkou sílu botů také v oblasti politiky, kde mohou fungovat jako chytrý spam, který dokáže pomocí velkého počtu falešných účtů ovlivňovat viditelnost příspěvků.

Boti tedy mohou mít mnoho podob a účelů, ale vědci z univerzity Jižní Kalifornie (USC) vyvinuli systém, jak velmi přesně analyzovat příspěvky a zjistit, zda ho vytvořil člověk nebo bot. A zaměřili se na sociální síť Twitter.

Tisíc zkoumaných vlastností

K rozpoznání zda účet obsluhuje člověk nebo bot, vytvořili platformu, která zahrnuje analyzování 1150 různých vlastností v rámci šesti tříd, které vzniknou i kombinací mezi sebou.

Klepněte pro větší obrázek
Přehled základních parametrů, které byly sledované (Zdroj: USC)

Mezi zkoumanými parametry byly pochopitelně všechny možné parametry, které sociální síť Twitter dovoluje – délka příspěvku, čas a časové mezery, počet a druhy emotikonů v příspěvku, počet retweetů, srdíček, emoce a počet odpovědí a další.

S pomocí umělé inteligence se z velkého balíku dat podařilo získat poměrně přesné číslo – přibližně 9 % až 15 % sítě tvoří boti, což představuje až 48 milionů účtů. Pokud to srovnáme s Facebookem, ten je na tom podle starších odhadů podobně – obsahuje kolem 12 % falešných nebo automatizovaných účtů.

Počet botů rychle roste

Starší analýzy z roku 2014 odhadovaly, že Twitter obsahuje přibližně 5 % až 8,5 % botů a dle nejnovějších čísel se tak jedná skoro o dvojnásobek. Tento trend s velkou pravděpodobností bude pokračovat hlavně s přihlédnutím k tomu, jak moc se začíná používat umělá inteligence ve všech možných segmentech komunikace a analýzy dat. Systémy využívající umělou inteligenci jsou navíc stále dostupnější, takže se k nim dostanou například i menší společnost a nikoli pouze velké korporáty.

Otázka zní, kdy se dočkáme toho, že počet botů převýší počet lidských uživatelů? Je to vůbec možné? Určitě ano, akorát si zkrátka budeme „povídat“ stále více s umělými inteligencemi a umělé inteligence budou více interagovat také mezi sebou. Jak to změní hodnotu dané „sociální“ sítě lze ale z dnešního pohledu jen těžko odhadnout.

Diskuze (3) Další článek: Google už má povolení na stavbu nové centrály. Se stavbou začne příští měsíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,