Uber skončí v Londýně, město mu neprodlouží licenci

Správní orgán Transport for London řídící dopravní služby v hlavním městě Spojeného království dnes vydal zprávu, že neprodlouží licenci Uberu. Ta končí americkému dopravci 30. září, a pokud v jednadvacetidenní lhůtě neuspěje s odvoláním, bude muset poskytování svých služeb ve městě zastavit.

Transport for London uvádí jako důvody pro neprodloužení licence malou míru zodpovědnosti ve vztahu k bezpečnosti. Uber podle TfL pochybil při získávání zdravotních potvrzení a výpisů z rejstříku trestů, je kritizován za špatné pracovní podmínky svých zaměstnanců či nehlášení trestných činů. Uber měl rovněž blokovat přístup úřadů ke kontrolnímu softwaru.

Klepněte pro větší obrázek
Odůvodnění neprodloužení smlouvy ze strany Transport for London (zdroj: TfL/Twitter)

V Londýně působí přes 40 tisíc řidičů Uberu a aplikaci pravidelně využívá 3,5 milionů zákazníků. Pokud firma neuspěje s odvoláním či v případné soudním sporu, přijde o jedno z největších působišť.

Vedle Londýna, mnoha měst ve Španělsku a dalších lokalit má Uber problémy i v Česku. V Brně je jeho provoz omezen kompletně, v Praze se potýká s tlakem ze strany magistrátu a s blokováním svého působení řidiči běžných taxi služeb.

V Týdnu Živě jsme řešili zákaz Uberu v Brně:

Diskuze (60) Další článek: Seznam Zprávy posunou diskuze na nový level. Místo psaných komentářů budou čtenáři přidávat videa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,