Uber získal další obří investici 3,5 miliardy dolarů pro celosvětový rozvoj

Uber si stále drží pozici nejhodnotnějšího startupu na světě a jak to vypadá, zatím si tuto příčku udrží i v budoucnu. Začátkem roku totiž sice dostal investici v hodnotě dvou miliard dolarů, nyní se ale pochlubil další, zatím nejvyšší v historii – 3,5 miliardy dolarů.

Od roku 2008 tak Uber získal na investicích od soukromých investorů celkem 14,1 miliardy dolarů. Poslední 84miliardová (v přepočtu na koruny) investice pochází dle informací z veřejného fondu Saúdské Arábie. Hlavním cílem je nejen výdělek, ale také podpora žen – řidiček, kterých je podle Uberu 80 % z celkového počtu řidičů v Saúdské Arábii. Uber má v této oblasti dohromady kolem 19 tisíc aktivních řidičů, zaregistrovaných je téměř 400 tisíc řidičů.

Klepněte pro větší obrázek
Jednotlivé investice, které Uber získal v průběhu let (Zdroj: Crunchbase)

Součástí investice je i příchod Yasira Al Rumayyana a Arianny Huffington, kteří budou nově součástí rady Uberu. Saúdská Arábie se tímto krokem také snaží minimalizovat riziko a jde o perfektní ukázku toho, že se začíná v investicích odklánět od ropy.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní konkurenti Uberu, kteří se proti němu spojují

Uber použije investice do globálního rozmachu, protože jeho konkurenti začínají díky rovněž velkým investicím nabírat velmi rychle na síle. Obzvláště pokud jde o trhy jako Indie nebo Čína. V rámci globálního trhu se dokonce největší konkurenti (Lyft, Didi, Grab, Ola) spojili proti Uberu, aby dohromady poskytli uživatelům pohodlí a možnost objednání spolujízdy téměř po celém světě.

S předchozí investicí se hodnota Uber dostala přes hranici 62,5 miliardy dolarů, takže s novou 3,5miliardovou investicí se Uber už možná může pochlubit hodnotou přes 70 či 80 miliard dolarů. Hodně ale záleží, jak se mu bude dařit do budoucna na klíčových trzích jako je zmíněná Čína a Indie.

V této oblasti se totiž začíná angažovat i Apple, který investoval do platformy DiDi celkem miliardu dolarů, přičemž podle spousty neoficiálních informací staví vlastní elektromobil, který bude pro tento segment používaný i s automatickým řízením bez řidiče.

Diskuze (8) Další článek: Facebook DeepText začne analyzovat příspěvky na zdi. Podle kontextu nabídne reklamu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,