V Česku startuje Facebook Marketplace. Aukro, Bazoš a Sbazar dostanou silnou konkurenci

Facebook dnes v Česku spouští tržiště Marketplace, na kterém budou lidé moci prodávat a kupovat použité zboží. Bude tak konkurovat službám jako Sbazar, Bazoš, Annonce nebo Aukro.

Prodej a nákup zboží Facebook odstartoval v rámci uživatelských skupin (Facebook Groups). Ty každý měsíc navštívilo 550 milionů lidí z celého světa. Dalším krokem je právě Marketplace, který má všechny nabídky integrovat na jediné místo. Služba funguje od loňského podzimu a zatím je dostupná v šesti zemích včetně USA. Nyní se rozšiřuje do ČR a dalších 16 zemí.

Podle serveru iHNed.cz, který na chystanou službu upozornil, je zřejmým záměrem firmy za pomoci nového on-line tržiště získat více informací o nákupním chování svých uživatelů. Ty Facebook následně zužitkuje v lepším cílení reklamy, na níž je byznys společnosti postaven.

Takhle Marketplace představuje sám Facebook:

Do aplikace se zájemci dostanou z Facebooku kliknutím na ikonu prodejního stánku (levý sloupec, sekce Prozkoumat). Následně uvidí fotografie s nabídkami věcí od lidí ve svém okolí. Bude moci využít i hledání. Po kliknutí na fotografii získají detail nabídky a mohou prodejci poslat zprávu přes Facebook messenger.

Způsob platby a dodání je již pouze na domluvě obou stran. Zadávání inzerátů je jednoduché, prodejce zboží vyfotí, doplní popisek, cenu, následně vybere kategorii a lokalitu a odešle.

Na Facebooku stačí zveřejnit fotku, popis a přidat cenu, vše půjde zvládnout z mobilu i z mobilu. Zájemce se ozve přes Facebook Messenger a zbytek je na domluvě. Facebook se do obchodu nijak nemíchá, nepožaduje provizi.

Diskuze (7) Další článek: Sledujte živě: NASA bude 6 hodin vysílat z Mezinárodní vesmírné stanice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,