Velký přehled neuročipů aneb i umělá inteligence potřebuje efektivní mozek

  • Umělá inteligence se dostává do stále více segmentů a hraje stále důležitější roli
  • Provoz umělé inteligence už není na klasických čipech efektivní a vznikají specializované modely
  • Neuročipy a akcelerátory vyvíjí jak velké technologické společnosti, tak i vědecké laboratoře

Umělá inteligence zažívá masivní rozmach ve všech možných segmentech a mezi její hlavní vlastnosti patří, že je velmi náročná na výpočetní operace. Její provoz tak není efektivní na klasických obecných procesorech, ale pomalu už ani na grafických čipech.

Komplexnost neuronových sítí se totiž zvyšuje a je tak nutné vytvořit i efektivnější hardware, na kterém vše běží. A proto začaly ve velkém vznikat různé druhy akcelerátorů a neuronových čipů, které jsou optimalizované právě pro strojové učení, hluboké neuronové sítě a umělou inteligenci obecně.

Do vývoje se původně pustily jen odborné vědecké laboratoře, ale v současné době už na nich pracují i velké technologické společnosti, které je integrují a skutečně hromadně nasazují pro reálné použití v různých oblastech. Vzhledem k tomu, že těchto neuročipů už je poměrně hodně, uděláme si takový přehled, co všechno se aktuální vyvíjí a je na trhu.

Diskuze (2) Další článek: Šéf A.I. v Googlu: Strach ze superinteligence je nesmysl. Nejsme vůbec tak daleko, jak si možná myslíte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,