Nositelnosti | Brýle

Visa chce, abyste v obchodech platili svými brýlemi. Zabudovala do nich platební čip

Platební společnost Visa představila na konferenci SXSW v texaském Austinu brýle, které mohou sloužit k placení v obchodech. Obsahují malý NFC čip, který je propojen s Visa účtem uživatele.

Princip brýlí je stejný jako u bezkontaktních karet. Jen místo přiložení plastové kartičky člověk k terminálu přiloží své brýle. „Váže se to k našemu sloganu, že jsme všude, kde chcete, abychom byli. Naším cílem je vzít věci, o kterých neočekáváte, že by vám mohli k platbám sloužit, jako brýle nebo prsten, a prozkoumat tento segment,“ řekl televizi CNBC šéf marketingu Visa Chris Curtin.

Brýle zatím nejsou v prodeji. Visa je v tuto chvíli testuje a hlavně zjišťuje, jestli je schopna podobný produkt marketingově prosadit a zda by po nich byla poptávka. Momentálně je má k dispozici 50 vybraných partnerů v Austrálii. Zda se dostanou i na jiný kontinent, není jisté.

„Všichni víme, co přichází – každá věc, která je připojena nebo obsahuje čip, může být použita jako platební pomůcka,“ vysvětloval dále viceprezident digitálních řešení Visa Sam Shrauger. Řekl také, že platební brýle využívají technologii, která byla původně vytvořena pro Apple Pay v roce 2014, včetně tokenizačního systému Visa, který nahrazuje identifikovatelné platební informace unikátním kryptografickým číslem.

Pokud vám ale brýle někdo ukradne, máte smůlu – může s nimi platit. Vaší jedinou možností jak v takovém v případě zabránit úniku peněz je kontaktovat vaši banku, aby vám zablokovala kartu na brýle vázanou. Jenže pokud vás zloděj neuvidí brýlemi platit, nebude mít o jejich schopnosti tušení. Navíc je máte stále doslova na očích. Proto je to v zásadě daleko bezpečnější platební nástroj než třeba obyčejná karta nebo specializovaný token.

Diskuze (6) Další článek: Whatsapp obsahoval díru, která umožňovala snadný přístup k fotografiím i soukromým chatům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,