VMware: Musíme virtualizovat celé IT

Connect.cz z Barcelony: VMware stál u zrodu světa virtualizace, díky kterému se mohly fyzické servery smrsknout na mnohem méně fyzických serverů provozujících jejich virtuální klony. To umožnilo vzniknout cloudům a současné expanzi chytrých mobilních zařízení, aplikací a mnoha služeb. Virtualizací serverů to ale nekončí a VMware chce virtualizovat snad všechno.

„Musíme virtualizovat celé IT. Nejenom infrastrukturu, ale také aplikace a počítače,“ řekl při svém vystoupení na konferenci VMworld v Barceloně prezident a provozní šéf VMware Carl Eschenbach. Ve své podstatě už se tak stalo – jeho společnost totiž za poslední rok k virtuálním serverům přidala také virtuální sítě a úložné systémy a nyní začíná ve větší míře posouvat také ony aplikace a počítače.

S virtualizací síťové infrastruktury VMware pohnul díky loňské akvizici startupu Nicira za více než miliardu dolarů. Výsledkem je mimo jiné software nazvaný NSX. Díky němu není nutné v rámci datového centra podrobně konfigurovat switche a routery a logiku komunikace přebírá právě nové virtuální prostředí. Síťové hardware sice samozřejmě stále potřeba je, už ale slouží spíše jako „hloupý vodič dat“.

Virtualizace už by neuživila

„NSX pro sítě znamená to samé, co ESX znamenal pro servery,“ tvrdí výkonný šéf VMwaru Pat Gelsinger a poukazuje tak na onu revoluci v serverové virtualizaci. NSX už v současné době nasazují první velcí zákazníci, například bankovní obr Citigroup, eBay či General Electric. Tyto referenční společnosti už mají zhruba 50 procent své síťové infrastruktury virtuální. „V letošním roce už virtuální porty překonaly ty fyzické. V roce 2015 už to bude dvojnásobek,“ předvídá technický ředitel síťové divize VMware Martin Casado.

Podle šéf českého VMwaru Michala Stachníka je zejména na českém trhu NSX tématem budoucnosti. „Jsme ve fázi oťukávání a zákazníci si k tomu budou muset najít cestu stejně, jako si ji hledali k serverové virtualizaci,“ řekl v rozhovoru pro Connect.cz.

Klepněte pro větší obrázek
Virtualizovat nejenom infrastrukturu, ale celé IT.

Co ale v Česku rezonuje hodně, jsou virtuální úložné systémy. VMware představil produkt vSAN, který si projde připojená fyzická úložiště dat a spojí je do virtuální jednotky. „Toto rozhodně kandiduje na brzký blockbuster,“ tvrdí Stachník.

VMware díky svému dolaďování vize takzvaných softwarově definovaných datových center dokázal v loňském roce na českém trhu vyrůst více než o polovinu. „Prodávat pouze tradiční virtualizaci už by nás neuživilo, těžiště nyní posouváme dál,“ popisuje Stachník. VMware se proto nyní snaží přesvědčit zákazníky, že si mají pořizovat i jeho nástroje pro budování a správu cloudů a že celá jeho vize dává smysl a přináší finanční úspory. „Softwarově definovaná datová centra nejsou sci-fi, i čeští zákazníci tímto směrem jdou,“ vzkazuje Stachník.

Role VMwaru v této nové době ale nebude jednoduchá a už nejspíše nelze počítat s tím, že se mu podaří dominovat trhu jako v případě virtualizace. Velcí provideři totiž k provozování datových center používají i nové nástroje. Navíc se mnoho výpočetního výkonu a aplikací přesouvá k firmám typu Google či Amazon, které píší software vlastní a využívají open source.

VMware každopádně umí se solidní základnou zákazníků pracovat a díky virtualizaci se z něj stal určitý standard. Kolem 35 procent příjmů společnosti už tak pochází mimo tradiční virtualizaci a podle Pata Gelsingera toto číslo bude postupně narůstat.

Jedním z prostředků, jak toho dosáhnout, veřejný cloud nazvaný vCloud Hybrid Service, jež VMware spouští v testovacím provozu také v Evropě. Ve Velké Británii provozuje vlastní datové centrum, v ostatních zemích včetně Česka jedná zejména s partnery. Pilotní fáze projektu údajně nasbírala 100 zákazníků, což překonalo odhady. „Adopce našeho cloudu jde dobře,“ pochvaluje si Gelsinger.

Spojení privátních datových center a veřejných cloudů VMware považuje za stěžejní. Stejně to ostatně vidí mnoho dalších firem včetně Microsoftu. „Celý svět bude jednou na hybridním cloudu,“ míní Eschenbach.

Cloudové firmy včetně VMware proto zejména v Evropě řeší to, aby byla zavedena potřebná legislativa. „Je čas v Evropě prosadit jednotný trh pro cloud, protože cloud je ve výsledku o velikosti,“ uvedl výkonný ředitel Atosu, jedné z největších IT firem světa. VMware aktivní lobbisty v Evropském parlamentu nemá, aktivně však údajně vystupuje v jednotlivých členských zemích.

Cestu autora na konferenci VMworld Europe 2013 hradila společnost VMware.

Diskuze (4) Další článek: Nový platební systém Twisto.cz: Zboží zaplatíte do 14 dnů, nebo vrátíte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,