Vnitro a Česká pošta chtějí ovládnout státní IT

Z kuloárních informací se stává věc veřejná. Ministerstvo vnitra a Česká pošta chtějí pod sebe sjednotit dohled na státními IT zakázkami a e-governmentem.

V kuloárech se o tom mluví už nějakou dobu a takové ambice bylo možné pozorovat už třeba na povolebních aktivitách a plánech ČSSD, která jasně dávala najevo, že státní IT chce pod svá křídla. Důležitým jednotícím bodem IT ve státní správě by se mělo stát ministerstvo vnitra a důležitou roli zřejmě sehraje i Česká pošta.

Vnitro o tématu veřejně prozatím příliš nemluvilo, na letošním ročníku konference ISSS v Hradci Králové už ale bližší plány veřejně oznámilo. „Chtěli bychom se vrátit k odkazu ministerstva informatiky a chtěli bychom být koordinátory ve státním IT,“ vzkázal první náměstek ministra vnitra Jan Sixta s tím, že právě z ministerstva informatiky na jeho rezort velká část digitální agendy přešla.

 
Vnitro má navázat na ministerstvo informatiky a IT sjednotit. Česká pošta by měla být servisní technickou organizací.
 

Značný kus záležitostí informatiky a prakticky celá oblast e-governmentu už se na vnitru organizuje delší dobu, nový ministr Milan Chovanec nicméně plánuje zásadní změny. Minimálně podle jeho prohlášení by rád do státního IT zavedl větší řád, centralizaci a úspory.

Konec zbytečných a duplicitních systémů

Chovancovo ministerstvo spočítalo, že se jenom na tomto úřadě provozuje 15 procent informačních systémů zbytečně a dalších 20 procent je vysoce duplicitních. To je dopad již delší dobu známého problému – státní IT je vysoce decentralizované, nekoncepční a velká část projektů se realizuje zbytečně. Ministr proto chce řádově jednotky zastaralých projektů úplně zrušit a ušetřit tak možná i desítky milionů korun ročně.

Klepněte pro větší obrázek
Přihlaste se o peníze v Bruselu, vzkázala v Hradci Neelie Kroes. Foto: ISSS

Ministerstvo vnitra by se podle plánů jeho představitelů mělo stát hlavní centrální autoritou, která bude zajišťovat to, aby IT v této zemi mělo jasnou koncepci, vizi a aby se systémy spolu domluvily a nedělaly se zbytečně. Mluví se například o centrálním zadávání zakázek (to zřejmě přes Babišovo ministerstvo financí), standardech kolem hardwaru a softwaru, pokusu o propojení současných informačních systémů a tak dále.

„Chceme využít systémy, které již existují. Nechceme se pouštět do něčeho dalšího za spousty peněz,“ tvrdí Sixta. Ono ani moc jiných možností nezbývá, stát totiž na nové projekty e-governmentu nemá prostředky. Už dnes je problém některé předražené systémy vůbec provozovat.

Samo vnitro má v plánu jít ostatním příkladem. „Ministerstvo vnitra v těchto dnech vypisuje veřejnou zakázku v rámci konsolidace produktů Microsoft pro celou státní správu,“ popisuje zástupce rezortu Jaroslav Strouhal. Mluví i o dalších softwarových licencích, například o Oraclu a podobně.

Berte, když EU dává

Problémy s financováním by částečně mohly řešit evropské fondy. Česko se proto hlásí k programu eGovernment 2014+, který by dotace mohl přitáhnout. Ve využití evropských peněz zdejší představitele podpořila i eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes, která se do Hradce Králové rovněž dorazila. „Využijte příležitosti, které vám Evropská unie dává a čerpejte peníze pro inovace a další programy,“ vybídla. Pro EU jsou investice do IT jednou z hlavních oblastí pro další období.

Klepněte pro větší obrázek
Žádné nové projekty, ale využití tech současných. Ministr vnitr Milan Chovanec: Foto: E15

Česku se obecně s čerpání peněz z Bruselu příliš nedaří. „To, že často nejsou efektivně čerpány dotace na digitální projekty, neznamená, že by ty projekty byly špatné. Často se utápíme v administrativě, složitých výběrových řízeních či naplňování podmínek, které nám Brusel předepisuje,“ myslí si místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák.

Ministerstvo vnitra chce v centralizaci IT využít také obnovené rady vlády pro tyto záležitosti. „Vize ministerstva vnitra je posílit pravomoc tohoto poradního orgánu vlády v tom smyslu, že by na této platformě měla fungovat koordinace budování IT systémů v rámci státní správy,“ tvrdí Strouhal.

Prozatím ale není jasné, jakou formu tato rada bude mít. Dřívější Rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS) se totiž prozatím ne a ne zformovat. Vnitro mezitím rozjelo vlastní iniciativu a oslovuje lidi do rady jiné. Původní aktivity chtěli koordinovat lidovci, ČSSD to ale zřejmě chce dělat po svém.

Servisní organizace Česka pošta

Do skládačky zapadá také Česká pošta, která by mohla být – řekněme – takovou servisní organizací českého IT. Zajišťovala by chod datových center, nákupu softwaru a hardwaru a tak dále.

Klepněte pro větší obrázek
Musí tu být politická vůle. Eurokomisařka Neelie Kroes na konferenci ISSS.

Zástupci České pošty se na toto téma v posledních měsících nechtěli příliš bavit. Dnes již odvolaný ředitel podle informací Connect.cz neměl zájem IT veřejně komunikovat. Po jeho odvolání, za kterým stojí právě Milan Chovanec, se ale údajně poměry uvolňují a pošta podle zdrojů chystá „několik velmi zajímavých projektů“. „Budou jak z oblasti infrastruktury, tak samotných procesů a poměrů,“ vzkazuje zdroj Connect.cz.

„Potřebujete vůli a politickou odhodlanost změny v IT prosadit,“ řekla na krátkém sezení Neelie Kroes. Něco takového se podle některých začíná dít, minimálně v ohledu na centralizaci a jasná pravidla. Například poradce premiéra Vladimír Špidla říká, že tato vláda má v plánu hlubší a více koncepční vládnutí. „To by se dle mého soudu mělo projevit také v rozvoji internetu a elektronických systémů,“ slibuje.

Bývalý premiér zároveň konstatuje, že „vláda jako celek má zájem na rozvoji informační společnosti“ a poukazuje na to, že doposud panovala „neschopnost vytvářet shodu na velkých IT systémech“.

Zástupci ministerstva vnitra tvrdí, že technologie berou velice vážně a že mají být prostředek pro spolehlivější, levnější, efektivnější a lepší státní správu. Argumentují, že ne všechny projekty e-governmentu jsou špatné (chválí se například základní registry či CzechPOINT) a že teď jde o to udělat celé oblasti lepší jméno a IT systémy více přiblížit lidem. „Platí to, co řekla Neelie Kroes. Technologické inovace jsou i sociálními inovacemi,“ doplňuje Špidla.

Diskuze (26) Další článek: Chytré aplikace hýbou světem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,