V roce 2030 bude prý 400 milionů lidí používat sdílená auta bez řidiče

Platformy pro moderní a levný převoz pomocí objednaného vozidla jsou stále populárnější po celém světě. Obecně je jedno, jestli jde zrovna o nejhodnotnější Uber nebo konkurenci v podobě Lyft, Didi Kuaidi, Ola nebo třeba Grabtaxi.

Ve všech případech jde o systémy, které ještě řídí lidští řidiči, to se ale brzy změní s nástupem umělé inteligence a automatických systémů řízení, které si dokážou poradit téměř s jakoukoli trasou a bezpečně vás tak odvezou kam budete potřebovat.

Analytická společnost ABI Research zveřejnila odhady, o jak velký trh půjde do roku 2030. Dle předpokladů by takovou formu sdílených robotických aut mělo do roku 2030 používat kolem 400 milionů uživatelů po celém světě.

Celý přechod má postupně projít skrze všechny tři varianty – objednávky vozidla ve stylu Uberu, sdílení jízdy jako u ZipCar a v konečné fázi i zmíněné automatické vozidlo, které už bude řídit zcela samo.

Díky zvýšené efektivitě a přechodu na elektrický pohon se má dostat cena za dopravu a celkové náklady extrémně nízko a dle poptávky lze ceny navíc dynamicky měnit i podle aktuálního místa.

Výsledkem by mělo být, že poklesne míra vlastnictví automobilů, což bude problém hlavně pro automobilky, které jsou zvyklé na určité (poměrně velké) objemy prodaných vozů každý rok. Vzhledem k vyšší efektivitě bude totiž v rámci těchto systémů mnohem menší počet automobilů, takže výroba bude určitě menší. S přechodem na elektromobily se také sníží poruchovost a servisní náklady, protože množství dílů je mnohem menší a tím pádem i pravděpodobnost poškození.

Čeká nás tak velká průmyslová revoluce, která se dotkne celé moderní civilizace a využívání prostředků v soukromé i veřejné dopravě.

Diskuze (10) Další článek: Univerzální aplikace z Windows zamíří v létě i na Xbox One

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,