Výrobce disků Seagate propustí 1 600 lidí, může za to klesající zájem o klasické počítače

V posledních letech docházelo k postupnému propadů prodejů klasických desktopových, ale i notebookových počítačů, což je pochopitelně problém pro řadu společností. Jednou z nich je i Seagate, která kvůli nižší poptávce musí propustit 1 600 lidí.

Klepněte pro větší obrázek

Seagate Technology patří spolu se společností Western Digital k hlavním výrobcům pevných disků (HDD) s vysokou kapacitou. Vzhledem k rozmachu rychlých SSD, která začínají být běžnou součástí nejen notebooků, ale i desktopových počítačů, vyrábí i hybridní formy – SSHD a prodává i vlastní SSD.

Společnost má dle zveřejněných čísel z roku 2015 kolem 52 350 zaměstnanců a propuštění přibližně 1 600 z nich tak stále tvoří poměrně malou část. Hlavním důvodem je optimalizace nákladů, kdy by mělo dojít k ušetření asi sto milionů dolarů do konce tohoto roku.

Klepněte pro větší obrázek
Akcie Seagatu za posledních pět let (Zdroj: Google Finance)

Vzhledem k postupnému úpadku technologie pro magnetický záznam, která je nahrazována právě pomocí tranzistorů v křemíkových čipech, dochází i k velmi rychlému pádu ceny akcií Seagatu. Jen během tohoto roku spadla cena za akcii o 35 %, takže lze čekat, že Seagate bude muset postupně přistoupit ještě k větším „optimalizacím“.

Problém totiž je, že Seagate nemá k dispozici vlastní technologii postavenou na křemíkových čipech, což znamená, že bude jen velmi těžko konkurovat nastupujícím technologiím - 3D Xpoint od Intelu a Micronu, memristorům (HP) a dalším.

Pevné disky sice stále nabízí nejlepší cenu za jeden gigabajt, ale vzhledem k dnešním nárokům na rychlost ve všech oblastech se jejich možnosti pomalu posouvají do oblasti pomalého a dlouhodobého zálohování, podobně jako tomu bylo dříve u magnetických pásek. Pevné disky s magnetickou technologií záznamu navíc dosáhly limitů a už se příliš nedaří zvyšovat kapacitu.

Seagate dosáhl za minulý rok obratu 13,73 miliardy dolarů se ziskem 2,05 miliardy dolarů, takže uvidíme, jestli krušné časy nastanou už během tohoto roku, nebo se díky restrukturalizaci podaří s poklesem bojovat a nakonec přijít s novými produkty a technologiemi.

Diskuze (48) Další článek: Nejnovější oběť hackerského útoku: Ředitel Oculus Rift

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,