Yahoo je na tom ještě hůř, než se čekalo. Zisky se mohou propadnout o 20 %

Se společností Yahoo to dle každé nové zprávy vypadá bledě, nyní se ale objevily další neoficiální detaily, které ukazují, že realita je ještě horší, než se obecně myslí. Nejde přitom o problémy se samotnou šéfkou Marissou Mayer, která už jen velmi těžko odolává tlaku o její nahrazení, ale o finanční výsledky Yahoo na všech frontách.

Redaktorka webu Recode totiž získala neveřejné finanční knihy Yahoo, které jsou určené pouze pro potenciální kupce. Jak jsme totiž už psali dříve, část Yahoo možná již brzy změní majitele a vyjednávání jsou tak v plném proudu.

Klepněte pro větší obrázek

Dle těchto finančních údajů Yahoo očekává ještě horší budoucnost, než se vědělo. Během tohoto roku by příjem měl klesnout o přibližně 15 %, přičemž zisk až o 20 %. To jsou vzhledem k velikosti Yahoo opravdu hrozivá čísla – z původních 4,1 miliardy dolarů v roce 2015 a 4,4 miliardy dolarů v roce 2014 se příjem propadne na hodnotu kolem 3,5 miliardy dolarů.

Marissa Mayer i s dalšími šéfy navíc stále zamlčuje některé další detaily o financích Yahoo pro potenciální zájemce, které prozradí až v dalších kolech. Jednotliví zájemci totiž budou postupně přihazovat nabídky až do finálního prodeje. Marissa Mayer se snaží o velkou přeměnu struktury a zaměření Yahoo, čemuž odpovídají i velké investice a nákupy inovativních a hlavně mobilních startupů.

Zatím se však ukazuje, že to nemá příliš efekt, a to i přes to, že se šéfka Yahoo snaží zaměřit hlavně na mobilní trh a aplikace. Jednou z oblasti je hlasové vyhledávání, problém ale je, že na trhu už je spousta hráčů, kteří už samotné vyhledávání mají na vysoké úrovní (Google, Microsoft) a samotný hlas je pouze vrstvou nad kvalitními výsledky. A pokud nefunguje dobře základ, znamená to komplikace.

Zájem o nákup Yahoo ale i přes všechny tyto problémy zůstává, protože velikost a šíře Yahoo je obrovská. Otázka spíše zní, jestli se dá ještě vývoj zachránit a obrátit v další růst alespoň v některých oblastech společnosti. Je ale jasné, že se stále horšími výsledky bude velmi těžké udržet ve firmě kvalitní lidi, což povede ještě k dalším problémům.

Diskuze (6) Další článek: Lidi si strčí do počítače cokoli, klidně i flešku nalezenou na chodníku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,