Zapomeňte na létající koberce. Arabská firma přichází s létající jachtou!

Spojené arabské emiráty přímo překypují bohatstvím. Možnost koupit si obyčejnou jachtu tak její obyvatele už dávno nijak nevzrušuje. Ale co kdyby si mohli pořídit plavidlo, které nad hladinou rovnou létá?

I takto nějak mohly vypadat myšlenkové pochody majitelů Enata Marine. Zmíněný podnik totiž představil luxusní okřídlenou jachtu Foiler. Podobně jako prkna pro kite foiling, i tato loď využívá podvodních nosných křídel, která ji při vyšších rychlostech (minmálně 18 uzlů či 33 km/h) dokážou zvednout až do výšky 1,5 metru. To vše díky vztlaku.

A nejde rozhodně jen o fakt, že to prostě vypadá cool. Tímto způsobem se totiž snadno vyhnete vlnám a vaše plavba, resp. let, tak bude plynulejší a pohodlnější. To dokazuje i níže uvedené srovnávací video. Další výhodou je snadné ovládání a lepší manévrovatelnost, jež se projeví především při zatáčení. Kormidlo totiž reaguje bez zpoždění.

Milovníky adrenalinu potěší rovněž maximální rychlost - 40 uzlů (74 km/h). Tu obstarávají dvě elektrická „torpéda“ poháněna dvojicí hybridních dieselových motorů z dílny BMW o výkonu 320 koní. Fanoušci zelené, nikoli modré planety, mohou fungovat i v plně elektrickém módu. Ten je sice tišší a šetrnější, ale pomalejší (10 uzlů či 18 km/h). Tudíž platí, že se v něm neproletíte.

Ukončit let je výrobcem doporučeno i v případě prudšího větru (15-18 m/s). V takové situaci stačí zmáčknout tlačítko „režim plavby“ – křídla z uhlíkových vláken se následně sama zatáhnou.

Konečná cena 9,6 metrů dlouhého a 330 centimetrů širokého Foileru, který dokáže dopravit až 8 lidí na vzdálenost 240-482 kilometrů (za předpokladu konstantní rychlosti 30 respektive 20 uzlů), je stále velkou neznámou. Navzdory tomu se už přijímají objednávky a první zájemci by měli „létající jachtu“ obdržet do 365 dní.

Foto: Foiler

Diskuze (7) Další článek: Konečně levnější: Velký, ultraširoký a zahnutý displej od Philipsu vás oslní, přitom nezruinuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,